Napadi Remca tudi tokrat zaman – Primož Roglič je prvak Katalonije

Napadi Remca tudi tokrat zaman – Primož Roglič je prvak Katalonije
26.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: QuickStep Soudal

Zadnja etapa dirke po Kataloniji v Barceloni je bila tradicionano razburljiva, tokrat spet po zaslugi Remca Evenepoela, ki pa se ni mogel otresti Primoža Rogliča. Belgijcu etapna, Rogliču skupna zmaga.

Krožna dirka v Barceloni z vzponom na Montjuic je ena najbolj zanimivih v koledarju tedenskih dirk, vsako leto na zadnji dan dirke po Kataloniji spremljamo napadalno dirkanje. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, ko so se štiri kroge pred koncem kolesarji QuickStepa postavili na čelo dirke in na vzponu navili ritem, je bilo jasno, da Remco Evenepoel še ni obupal v boju za skupno zmago.

Imel je deset sekund zaostanka, tako da zgolj etapna zmaga ne bi bila dovolj, moral bi se otresti Rogliča. A mu ni uspelo, vodilni na dirki je ostal v njegovem zavetrju kot senca in spet se je odločil, da mu ne bo pomagal pri narekovanju ritma. Malo z zamudo se jima je priključil še Marc Soler, ob prečkanju ciljne črte tri kroge pred koncem pa so na prigovarjanje Remca vendarle vsi trije začeli sodelovati pri narekovanju ritma.

Evenepoel uspel v svoji nameri in prepričal Rogliča v sodelovanje

Njihova prednost se je približala minuti in hitro je bilo jasno, da jih glavnina ne bo več ujela. Na vzponu smo vsak krog videli isto zgodbo – pospeševanje Remca, ki pa je ob vsakem pogledu nazaj videl, da je Roglič še vedno varno v njegovem zavetrju. Marc Soler dva kroga pred koncem ni več zdržal njunega tempa in sama sta se odpeljala proti cilju.

Očitno se je Roglič odločil, da bo Belgijcu prepustil zadnjo etapno zmago kot tolažilno nagrado, saj se sploh ni podal v šprint z njim. Evenepoel je tako dobil, kar je želel, enako pa velja za Rogliča, ki je postal prvi slovenski zmagovalec dirke po Kataloniji.

Medsebojni boj v ekipi UAE Emirates

Na tretjem mestu v skupnem seštevku je ostal Joao Almeida, je pa ekipa UAE Emirates poskrbela za precej privzdignjenih obrvi s svojo taktiko. Solerja je v zadnjem krogu lovil prav njegov ekipni kolega Almeida, ki je želel obdržati mesto na zmagovalnem odru, temperamentni Španec pa tega prav gotovo ne bo prav lahko sprejel.

Generalka za Giro je torej končana, Primož Roglič si zanjo zasluži čisto desetko, je pa jasno, da nas čez mesec dni čakajo izvrstni boji Rogliča in Remca, saj sta bila v Kataloniji skoraj povsem enakovredna.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ