Napadi, zamujene priložnosti, padec, izjemni Padun in zanesljivi Porte

Napadi, zamujene priložnosti, padec, izjemni Padun in zanesljivi Porte
06.06.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Dirka po Dofineji se je končala po izjemnem boju za zmago v osmi etapi. Junak zadnjega tedna Richie Porte, junak zadnjih dveh dni pa Mark Padun.

Na dirki po Dofineji je bila tudi zadnja etapa neverjetno zahtevna. Trasirana tako, da bi lahko prinesla velike spremembe v skupnem seštevku. A ponavadi vsa ta pričakovanja “ubije” zanesljivi Ineos. La Lechere Les Bains je gostil start 147 kilometrov dolge etape, ki se je končala v kraju Les Gets.

Kolesarji so morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov in še nekoliko lažji zaključni klanec. Že takoj po start so se povzpeli na vzpon četrte kategorije. Omenimo še Col de la Colombiere. Dolg je 11,8 km, povprečni naklon pa je 5,7-odstoten. Na vrh so kolesarji prišli po 77 kilometrih. Sledil je spust in krajši vzpon. Pa postopna priprava na vzpon dneva - Col de Joux Plane (vrh leži na 1690 metrih nadmorkse višine).

Govorimo o vzponu ekstra kategorije. Dolg je 11,7 km, povprečni naklon pa je 8,5-odstoten. Potem pa spust v Morzine in zaključni klanec. Ta je dolg 2,4 km, povprečni naklon pa 4,6-odstoten. Cilj je 1163 metrih nadmorske višine. Richie Porte je branil vodstvo v skupnem seštevku, a razlike so bile majhne. Prvih 17 kolesarjev je bilo strnjenih znotraj dveh minut.

Najbližje pa Lucenko s 17 sekundami zaostanka. Pričakovali smo številne napade, do pobega pa je hitro prišlo. Večja skupina skoraj 20 kolesarjev se je izoblikovala v ospredju. Med ubežniki je bil z nekaj manj kot tremi minutami zaostanka najbolj nevaren v skupnem seštevku Patrick Konrad. Potem so tu bili še Vingegaard, včerajšnji zmagovalec Padun, Rolland, Martin …

Padun je bil zelo močan in je pobral največ točk na vzponu Aravis. Glavnina je najprej zaostajala za pet minut, ob vznožju Joux Plana pa vsega tri minute, tako da je bilo vse pod nadzorom. Ubežnike je kmalu po začetku klanca napadel Mark Padun in spet pokazal, da je najmočnejši. V vse manjši glavnini je prišlo do nekaterih napadov, a predvsem kolesarji Movistarja niso uspeli prevzeti pobude.

Poskušali so Kruijswijk, Quintana, potem Lopez in nazadnje Haig … Padun je imel na vrhu že občutno prednost in je postalo jasno, da bo - če ne pade na spustu - prišel do druge zaporedne zmage. Porte pa je izgubljal pomočnike, tik pod vrhom še Harta. Ostal mu je še Geraint Thomas, sicer tretji v skupnem seštevku. Sledil je spust, na katerem sta napadla Izagirre in Lucenko.

Porte se je znašel v težavah - a se je ob vznožju vendarle rešil in ujel največje konkurente -, medtem ko je Thomas padel. Potem pa zadnji klanec. Padun se je veselil zaslužene zmage. Bonifikacijske sekunde sta pobrala še Vingegaard in Konrad. Potem pa napadi z vseh strani: Izagirre, Lucenko, Haig, O’Connor, Lopez … Porte je imel odogovor na vse, čeprav se je zdelo, da bi ga prav Astanina kolesarja lahko resneje ogrozila.

A po taktiziranju se je v skupinico vrnil tudi Thomas, ki je narekoval dovolj hiter ritem, da je nekaj sekund uspel odščipniti le O’Connor. Zdaj 36-letni Richie Porte se je lahko veselil končne zmage. Kot prvi Avstralec po Philu Andersonu. Lucenko je ohranil drugo mesto, tretje pa Thomas. Ineos je prestal nov preizkus pred dirko po Franciji.

Končni vrstni red:
1. Richie Porte (Avs, Ineos Grenadiers) 29:37:05
2. Aleksej Lucenko (Kaz, Astana Premier Tech) 0:17
3. Geraint Thomas (VB, Ineos Grenadiers) 0:29
4. Wilco Kelderman (Niz, Bora hansgrohe) 0:33
5. Jack Haig (Avs, Bahrain Victorious) 0:34
6. Miguel Angel Lopez (Kol, Movistar) 0:38
7. Ion Izagirre (Špa, Astana Premier Tech) isti čas
8. Ben O’Connor (Avs, AG2R Citroen) 0:47
9. David Gaudu (Fra, Groupama FDJ) 1:12
10. Tao Geoghegan Hart (VB, Ineos Grenadiers) 1:57
11. Enric Mas (Špa, Movistar) 2:08
12. Patrick Konrad (Avt, Bora hansgrohe) 2:10
13. Aurelien Pret Peintre (Fra, AG2R Citroen) 3:11
14. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 3:18
15. Steven Kruijswijk (Niz, Jumbo Visma) 3:29

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ