Nasvidenje Frank Schleck ...

Nasvidenje Frank Schleck ...
01.10.2016 AVTOR: D. Z.
Zdaj je tudi uradno. Zadnjo, vsaj World Tour dirko sta odpeljala Frank Schleck in Ryder Hesjedal bosta letos končala karieri. Tu je najprej opis  Franka Schlecka.

Vse v znamenju Toura ... in mlajšega brata
Luksemburžan Frank Schleck je letos dopolnil 36 let. V zadnjih letih pa je le senca kolesarja iz preteklosti, tako da se je odločil, da letos konča kariero. Sicer se ne more pohvaliti z zmago v skupnem seštevku tritedenske dirke, zato pa je za njim izjemna kariera, saj je bil tretji, četrti in peti na Touru, pa tudi peti na Vuelti.

Je starejši izmed bratov Schleck. Andy je bil sicer uspešnejši, vendar pa je kariero zaradi težav s kolenom že končal. A prav njuni skupni boji na dirkah po Franciji proti Albertu Contadorju so pustili vtis. Frank Schleck je bil najprej član vojaškega športnega oddelka, potem pa je leta 2000 odšel v Italijo in postal član De Nardija. Že naslednje leto je prestopil v Festino, ki pa je potem razpadla in že leta 2002 ga je opazil Bjarne Riis in ga kot novinca pritegnil v CSC Tiscali (kasneje Saxo Bank).

Pod okrljem Riisa zablestel
Član tega moštva je bil vse do konca sezone 2010, ko je prestopil v Leopard Trek, zdaj Trek Segafredo. Leta 2005 se mu je pri CSC pridružil še prej omenjeni Andy. Frank je istega leta dirko po Lombardiji končal na tretjem mestu. Riis mu je ponudil triletno pogodbo in že naslednje leto se mu je Frank oddolžil.

Na dirki Amstel Gold Race je deset kilometrov pred ciljem napadel in se po samostojnem pobegu veselil zmage. Istega leta je dobil 15. etapo na dirki po Franciji, ki se je končala na Alpe d’Huezu. Leta 2007 je kljub poškodbi vretenca klasiko Liege-Bastogne-Liege končal na tretjem mestu. Leta 2008 je Amstel Gold Race končal na drugem mestu. Na Liege-Bastogne-Liege sta z bratom v zaključku ostro napadla. Sledila sta jima lahko le Valverde in Rebellin. Potem, ko je Andy popustil, pa je Frank dirko končal na tretjem mestu.

Odličen tudi na klasikah
Na Touru je Frank nosil rumeno majico, vendar pa mu jo je v 17. etapi do Alpe d’Hueza z napadom odvzel klubski kolega Carlos Sastre, ki je kasneje tudi dobil Tour. Frank je tisti Tour končal na šestem mestu. Leta 2009 je dobil domačo dirko po Luksemburgu, potem je dobil še 17. etapo na dirki po Franciji – brat Andy in Alberto Contador sta mu zmago prepustila. Tour je končal na petem mestu, medtem ko je bil Andy drugi.

Leta 2010 je dobil dirko po Švici, vendar pa je potem zaradi padca in poškodbe ključnice moral že po tretji etapi zapustiti Tour. Vrnil se je na španski Vuelti, ki jo je končal na petem mestu. Leta 2011 je zapustil Riisa in prestopil v Leopard Trek, ekipo, ki je bila ustanovljena prav zato, da se podredi bratoma Schleck. Na klasiki Liege-Bastogne-Liege sta se z bratom v zaključku za zmago udarila s premočnim Philippom Gilbertom, ki je takrat dobil vse ardenske klasike.

Prvič brata na odru v Parizu
Tudi brata sta bila po 255 km nemočna. Frank je bil drugi. Istega leta sta z bratom pisala zgodovino na dirki po Franciji. Pred zadnjim kronometrom sta bila na prvih dveh mestih, potem pa ju je Cadel Evans prehitel in Tour kot prvi Avstralec tudi dobil. Andy je bil drugi, Frank pa tretji.

V Parizu se je sploh prvič zgodilo, da sta na odru pozirala brata. Ob prestopu v RadioShack Nissan (ekipa je zamenjala lastnika) pa se je vse pričelo podirati. Frank je odstopil z dirke po Italiji. Bil je sicer drugi na dirki po Švici, a na Touru je padel na dopinškem testu. Čeprav po vrnitvi ni bil več konkurenčen povsem za vrh, je lani vseeno dobil 16. etapo na dirki po Španiji, ki jo je končal na 24. mestu.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ