National Cycling Network letno Veliki Britaniji prinese kar 650 milijonov!

National Cycling Network letno Veliki Britaniji prinese kar 650 milijonov!
19.08.2015 AVTOR: Matej Zalar
Gre za mrežo kolesarskih poti, ki se razprostira po celotni Veliki Britaniji, po zadnjih raziskavah pa ima ogromno pozitivnih učinkov - tako ekonomskih kot zdravstvenih.
Mreža kolesarskih poti obratuje že 20 let, vsako leto pa jo še nekoliko razširijo. Trenutno je dolga že več kot 22 tisoč kilometrov, poteka pa podolgem in počez čez Veliko Britanijo. Po podatkih raziskave organizacije Sustrans naj bi mreža prinesla kar 650 milijonov funtov vsako leto, v 20 letih pa je zaradi nje nastalo več kot 15 tisoč novih delovnih mest. 

Največ so pridobile kavarne in restavracije vzdolž mreže, saj kolesarji povprečno na dan zapravijo sedem dolarjev, medtem ko se vozijo po kolesarskih poteh. Zato je logično, da je samo v gostinskem sektorju nastalo več kot 10 tisoč novih delovnih mest.

Kolesarski turizem v Veliki Britaniji je v porastu, po zaslugi fenomena Bradleya Wigginsa pa vse več Britancev kolo uporablja za rekreacijo ali sredstvo prevoza na delovno mesto in nazaj. Jason Torrance, direktor Sustransa, je komenitral izsledke raziskave:

"Od nastanka Networka se število kolesarjev skokovito povečuje iz leta v leto. Trenutno cveti kolesarski turizem, zelo pa nas veseli tudi vse večje število Britancev, ki so vsak dan na kolesu. Ekonomski učinki mreže so zelo pozitivni, ne smemo pa pozabiti tudi na pozitivne učinke na zdravje, manj prometa in posledično manjše onesnaževanje zraka ter okolja."

Britanci se nedvomno zavedajo, da spodbujanje kolesarjenja lahko prinese le pozitivne učinke, njihovemu zgledu pa bi morali slediti tudi drugod po svetu. Ideja o oblikovanju takšne mreže v Sloveniji bi žal še vedno verjetno naletela na gluha ušesa. 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ