NDURANZ – napitek, napolnjen z znanostjo

NDURANZ – napitek, napolnjen z znanostjo
18.03.2022 AVTOR: Tim Podlogar

Nduranz je blagovna znamka, ki je nastala leta 2013. Njena posebnost je, da izdelki v ponudbi temeljijo izključno na znanstvenih dokazih.

V letu 2020, ko sem se po koncu doktorskega študija športne prehrane na Univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji vrnil v Slovenijo, sem se na pobudo ustanovitelja Valentina Gorška tudi sam pridružil ekipi in postal zadolžen za razvoj in raziskave. V kratkem času smo na tržišče uspeli plasirati nabor izdelkov za vnos med in po vadbi.

Valentin Goršek je podjetje ustanovil, ker na tržišču ni mogel najti primernih izdelkov za lastne športne potrebe. Ko se je namreč poglobil v obstoječo ponudbo, je spoznal, da večina znamk le površno kopira druga od druge, količine, razmerja in kakovost hranil pa so bile vprašljive ali celo očitno neprimerne, da sploh ne omenjamo vseh nepotrebnih umetnih dodatkov. Kot sam rad pravi, večina izdelkov na tržišču je bila ‘bullshit’.

Razvoj lastnega nabora izdelkov športne prehrane je tako zaznamoval mlado podjetje, ki je skoraj naivno stremelo k popolnosti. Obenem pa se je moralo soočiti tudi z lastnimi zmotnimi prepričanji, ki v svetu športne prehrane rastejo kot plevel na zanemarjenem vrtu. Tako se je podjetje kalilo in nabiralo izkušnje, dokler si nismo križali poti in si nalili čistega športnega napitka.



Začetek razvoja

Še pred le nekaj leti smo se na spletu prepirali, saj je imel vsak svoj pogled, nato pa smo se soočili, si segli v roke in se odločili, da skupaj začnemo novo zgodbo. Tako se je začel razvoj izdelkov, ki so danes že zelo izpiljeni in jih uporabljajo vrhunski športniki, kot so Matej Lovše, atlet Mitja Krevs, igralci kluba NK Maribor in mnogi drugi. Končno pa tudi meni ni potrebno doma mešati napitkov in gelov, saj izdelki Nduranz vsebujejo točno tisto, kar bi si sam kot strokovnjak na področju športne prehrane vzdržljivostnih športnikov želel v njih.

Bistvo našega sodelovanja je bila v osnovi Valentinova želja po na znanosti temelječih izdelkih, na drugi pa moje razočaranje nad trenutno ponudbo na trgu športne prehrane. Razvoj se tako ni začel šele v letu 2020, temveč so obrisi nastali že tekom mojega doktorskega študija, ko sem kot kolesar in znanstvenik poskušal na trgu najti optimalne izdelke. Nisem jih našel. Delno zato, ker smo znanstveniki v zadnjih letih prišli do nekaterih pomembnih ugotovitev, ki jih trg športne prehrane še ni prevzel, delno pa zato, ker razvojniki pri večini podjetij nimajo dovolj znanja s področja presnove in športne prehrane, da bi lahko na trg poslali nove izdelke, ki bi bili skladni z zadnjimi znanstvenimi dognanji.

Da bi športnikom lahko ponudili izdelke, ki dejansko delujejo, smo se za nekaj tednov zakopali v študije in poskusili izluščiti tisto, kar je najbolj pomembno. Teoretičnim raziskavam so sledili praktični preizkusi, kar je pogosto pomenilo, da sem tudi sam postal laboratorijski zajček. Ker v Human Performance Centru že tako preživim veliko časa na kolesu, povezanim z računalnikom, je bila to zmagovalna kombinacija, in tako smo hitro lahko v praksi videli, kaj prinaša najboljše rezultate.



Visoki standardi

Pri tem smo si postavili visoke standarde, da bomo vedno sledili študijam in lastnim raziskavam ter se posluževali le sestavin, za katere lahko osebno jamčimo, da so neoporečne. Ti visoki standardi so nam pogosto povzročili nemalo preglavic, ampak danes smo lahko ponosni na verigo izdelkov, ki smo jih dali na tržišče, največ pa nam pomeni pozitiven odziv športnikov, ki z našimi izdelki dosegajo vrhunske rezultate.

Naši izdelki vsebujejo kar nekaj posebnosti, ki jih ločijo od drugih izdelkov na tržišču in zaradi katerih so tako učinkoviti. O teoriji večine sem v reviji Bicikel sicer že večkrat pisal. Prva posebnost je razmerje ogljikovih hidratov. Gre za razmerje 1:0,8 med maltodekstrinom oziroma glukozo in fruktozo. To razmerje je nastalo kot plod dela novozelandskega profesorja Davida Rowlandsa, ko je s svojo ekipo iskal optimalno razmerje med glukozo in fruktozo. Pred tem so znanstveniki že spoznali, da je kombinacija glukoze in fruktoze bolj učinkovita od ene same vrste ogljikovih hidratov, toda pot do idealnega razmerja je bila še dolga.

Razlogov, da je kombinacija glukoze in fruktoze boljša od zgolj glukoze, je več. Glavni pa sta večja kapaciteta in hitrost transporta ogljikovih hidratov iz prebavil v kri, kjer postanejo ti uporabni za mišice. Ogljikovi hidrati, sestavljeni iz molekul glukoze, kamor spada maltodekstrin, uporabljajo drugo transportno beljakovino za prehod iz tankega črevesja v krvni obtok kakor fruktoza. Že dolgo vemo, da se prehod glukoze zasiči pri vnosu 60 gramov na uro. Ker pa fruktoza uporablja drugačen transporter in torej v avtomobilskem žargonu drug vozni pas, lahko v krvni obtok ob dodatku fruktoze prenesemo več energije.

Dolga leta se je uporabljalo razmerje 2:1 med maltodekstrinom in fruktozo, ki je, zanimivo, nastalo ravno na Univerzi v Birminghamu. A to razmerje se je kasneje izkazalo za neoptimalno. To razmerje pa ni bolj učinkovito le pri visokih vnosih ogljikovih hidratov, temveč tudi pri nižjih, saj zmanjša možnost pojava prebavnih težav. Na trg smo tako pri Nduranz med prvimi plasirali izdelek, ki vsebuje optimalno razmerje 1:0,8. Vsekakor pa smo bili prvi, ki smo to razmerje uporabili v celotni liniji izdelkov in tako naredili izdelke kar se da kompatibilne med seboj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ