NDURANZ – napitek, napolnjen z znanostjo 2. del

NDURANZ – napitek, napolnjen z znanostjo 2. del
24.03.2022 AVTOR: Tim Podlogar

Nduranz je blagovna znamka, ki je nastala leta 2013. Njena posebnost je, da izdelki v ponudbi temeljijo izključno na znanstvenih dokazih.

Pred izzivom

Eden izmed problemov pri izdelkih na trgu je, da količine in razmerja ogljikovih hidratov v izdelkih niso enotna. To pa pomeni, da je potrebno precej preračunavanja, če želimo vnos med vadbo optimizirati. Tako smo razvili sistem energijske enote Nduranz (Nrgy Unit), s katerim si zelo poenostavimo vnos ogljikovih hidratov. Ena energijska enota pomeni 45 gramov OH oziroma 180 kalorij. Tako sta nastala izdelka Nrgy Unit Drink in Nrgy Unit Gel, ki ju lahko prosto kombiniramo in obenem natanko sledimo vnosu energije med vadbo. Ena energijska enota na uro je tako primerna za srednje intenzivne treninge, medtem ko bodo vrhunski športniki med napornimi treningi in tekmovanji posegli tudi po dveh oziroma treh enotah in s tem dosegli izjemno visok vnos energije.

Da ena energijska enota vsebuje 45 gramov in ne manj, temelji na dveh dejstvih. Prvo je, da je športnikom veliko lažje vnašati ogljikove hidrate v daljših časovnih intervalih, saj vsako odpiranje gela odvrne športnikovo pozornost iz tekmovalnega okolja. Drugo dejstvo pa je, da so raziskave ugotovile, da je bolje vnašati ogljikove hidrate v večji količini in večjih časovnih razmakih kakor pa po principu večkrat po malo.

Spremembe smo vnesli tudi na področju elektrolitov, kjer vlada prava zmeda in je prisotnih nemalo slabo osnovanih mitov. Pri razvoju se nismo poglabljali v prakse konkurence, temveč smo razmišljali inovativno ter se najprej vprašali, katere minerale človek med vadbo izgublja v znoju ter v kakšnih količinah. Kmalu smo prišli do posebne mešanice, ki vsebuje točno tiste minerale in v točno tistem razmerju, ki jih povprečen človek med vadbo izloča z znojem. Nadomestiti je namreč potrebno samo tisto, kar med vadbo izgubljamo.

Ko je bila mešanica enkrat opredeljena, smo vendarle pogledali še, kaj pravijo priljubljeni miti. Še danes je namreč aktualen tisti o sposobnosti magnezija, da preprečuje mišične krče. Ne le, da preprosto ni študij, ki bi kazale, da magnezij lahko v kakršnikoli meri vpliva na pojavnost krčev, vedno več študij priča o tem, da je mišična utrujenost tista, ki je najbolj odgovorna za krče. In kaj preprečuje utrujenost? Zadosten vnos ogljikovih hidratov. Nasprotno pa lahko magnezij deluje kot odvajalo in je pri mnogih glavni razlog za prebavne težave med telesno aktivnostjo, zato je v velikih količinah za športnika lahko precej težaven.

Naša mešanica elektrolitov je tako občutno zmanjšala količino magnezija in se osredotočila na to, da telesu nadomestimo samo tiste minerale, ki jih med vadbo z znojenjem dejansko izgubljamo. Magnezija med vadbo izgubljamo zelo malo, večina znoja je namreč sestavljena iz natrijevega klorida oziroma soli. To se odraža v naši mešanici in rezultat so izdelki, ki nudijo zelo dobro hidracijo (optimalnost hidracije pa je, na žalost, še vedno odvisna od posameznega uporabnika).



Regeneracija

Svoje znanje in izkušnje smo izkoristili tudi na področju regeneracije po vadbi, ki je ključnega pomena tako za profesionalne kot amaterske športnike. Pri regeneraciji gre za to, da telesu zagotovimo ogljikove hidrate, beljakovine in izgubljene minerale oziroma elektrolite čim prej po vadbi. Tržišče ponuja veliko izdelkov za regeneracijo, vendarle jih večina žal ne izkorišča potenciala telesa, marsikdo pa se regenerira samo z vnosom beljakovin, kar je velika napaka. Namreč – za uspešno regeneracijo je potrebna tudi energija, torej ogljikovi hidrati.

Da bi rešili svoj lasten problem, smo razvili regeneracijski napitek Regen, ki vsebuje kombinacijo ogljikovih hidratov v razmerju 1:0,8, našo mešanico elektrolitov za odlično hidracijo in vrhunski izolat sirotke, ki poskrbi za mišične adaptacije. Kombinacija maltodekstrina in fruktoze se je kot optimalna izkazala tudi v času po vadbi, saj tako simultano zapolnjujemo oba vira glikogena – mišičnega in jetrnega.

Naš cilj je postati podjetje, na katerega se lahko tako amaterski kot predvsem vrhunski športniki zanesejo, da jim bomo ponudili natanko tisto, kar potrebujejo. Pri tem naše vodilo so in vedno bodo najnovejše znanstvene raziskave ter predanost vrhunskosti, tako kar se tiče formulacij kot kakovosti sestavin. Ker sem osebno vpleten v podjetje Nduranz in so naši izdelki odraz mojega lastnega prizadevanja, da ustvarim najboljše izdelke športne prehrane na tržišču, bom seveda še naprej na lastni koži preizkušal stvari, preden jih boste lahko zasledili na prodajnih policah. Ne dvomim, da je to šele začetek zgodbe, ki bo med vzdržljivostnimi športniki postala legenda.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ