Nekdanji Armstrongov pomočnik: "Nisem ga videl jemati nedovoljenih poživil"

Nekdanji Armstrongov pomočnik: "Nisem ga videl jemati nedovoljenih poživil"
19.10.2012 AVTOR: D. Z.
Jose Luis Rubiera je bil eden izmed najzvestejših pomočnikov Lancea Armstronga. Pomagal mu je do petih zmag na Touru. Rubiera pa je eden redkih, ki Armstronga podpira.
"To so bila zelo srečna leta zame. Za vse, ki so takrat tekmovali ali pa vsaj za večino, je bil Armstronga najboljši. Bilo je nekaj velikih kolesarjev, ki so se mu približali. Ullrich, Basso ali Zulle, vendar je bil Armstrong brez dvoma najboljši in to je dokazal s sedmimi zmagami na Touru. Nikoli ga nisem videl jemati nedovoljenih poživil," je za špansko spletno stran El Diario de Mallorca dejal Rubiera.

"Pričali zaradi lastnih interesov"
Dodal je še, da se šport pač razvija in da bi morali zdaj gledati predvsem v prihodnost. Obenem pa je Španec, ki je ob Armstrongu vztrajal tudi v Astani in RadioShacku, kritiziral tiste, ki so pričali proti njegovemu nekdanjemu kapetanu:

"Imajo pač lastne interese. Priznajo, da so nekaj počeli, samo zato, da bi jim zmanjšali kazen. Pretvarjajo se, samo zato, da bi dobili šestmesečno prepoved nastopanja, medtem ko bi preostali za iste prekrške dobil dve leti prepovedi. Če ti je res tako žal in želiš rešiti kolesarstvo, potem vrni denar, ki si ga takrat zaslužil. To bi bila lepa gesta."

"Povzročajo ogromno škodo"
Rubiera je še poudaril, da zdaj ljudje, ki bi radi upravičili svoje službe, delajo veliko škodo kolesarstvu. Očital jim je, da se ukvarjajo s preteklostjo, namesto da bi sredstva investirali v prihodnost in da bi naredili kolesarstvo čistejše: "Zavedati bi se morali, da škodo povzročajo tudi pri mlajših generacijah, ki se zato izogibajo kolesarstvu. Otroci sprašujejo o dopingu. Mislijo, da je samo v kolesarstvu, čeprav se tu skrivajo tudi pomembne vrednote, kot sta žrtvovanje in vztrajnost."

Rubiera je še dodal, da vsi poudarjajo, da jih skrbi za zdravje vrhunskih kolesarjev, vendar je bil pri tem oster tudi do Mednarodne kolesarske zveze: "Profesionalno kolesarstvo ni zdravo. Ne recite mi, da je ljudem iz Mednarodne kolesarske zveze mar za zdravje, ko morajo kolesarji pri 45 stopinjah celzija prevoziti Tourmalet, potem ko so dan prej že premagali 220 kilometrov dolgo etapo, naslednji dan pa jih čaka še dvesto. To ni preveč zdravo."

Jose Luis Rubiera je tudi priznal, da je sodeloval z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem, s katerim italijanski kolesarji ne smejo sodelovati: "On je bil in je še najboljši trener. Vendar pa je bil zelo drag. Z njim sem sodeloval dve leti in se v tem času naučil veliko o pripravah in prehrani. Kasneje sem se odločil, da ga zapustim, saj so bile njegove usluge zame predrage."

Kdo je Rubiera?
Jose Luis Rubiera je se je ima 39 let, ob koncu sezone 2010, ko je bil član moštva RadioShack Nissan, pa je končal športno pot. Med profesionalno karavano je prestopil leta 1995, ko je postal član moštva Artiach, že naslednje leto pa je postal član moštva Kelme-Artiach. Pri Kelmeju je vztrajal vse do konca sezone 2000, ko ga je v svoje vrste zvabil Lance Armstrong.

Rubiera je tako v sezoni 2001 prestopil v US Postal Service, kjer je opravljal predvsem vlogo zvestega pomočnika. Blestel je že takoj leta 2001, predvsem z narekovanjem izjemnega tempa na vzponu na Alpe d'Huez, kjer je bil Armstrong prepričljivo najboljši. Ta posnetek si lahko ogledate tudi na spodaj priloženem posnetku. V ameriškem moštvu - medtem se je preimenovalo v Discovery Channel - je vztrajal vse do konca sezone 2007.

Takrat je prestopil v Astano, kjer je vozil dve sezoni. Kariero pa je zaključil v RadioShacku. Največje uspehe je dosegel v dresu Kelmeja. Dobil je dve etapi na dirki po Italiji, kjer je enkrat končal na desetem, enkrat pa na osmem mestu v skupnem seštevku. Na dirki po Španiji je bil enkrat šesti, enkrat pa sedmi v skupnem seštevku. V glavnini so ga poznali pod vzdevkom Checu.

Posnetek znamenitega vzpona na Alpe d'Huez leta 2001, ko je Rubiera Armstrongu nudil ogromno pomoč.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ