Nekonvencionalna prihodnost vilic

Nekonvencionalna prihodnost vilic
15.03.2019 AVTOR: Jure Klančar

Novi ‘linkage’ tipi vilic obljubljajo boljše delovanje v primerjavi z klasičnimi teleskopskimi.



Spodleteli poskusi

Vzmetne vilice se skozi leta razvoja MTB tehnologije niso močno spreminjale, že od začetka se namreč zanašajo na teleskopske potopne cevi, ki drsijo po tako imenovanih pušah. V divjih letih razvoja v devetdesetih letih je nekaj podjetji sicer poskusilo razbiti status quo z vilicami, ki so uporabljale amortizer v kombinaciji s zapletenimi vzvodi, vendar noben dizajn ni uspel in danes praktično vsa gorska kolesa za vzmetenje uporabljajo teleskopske vilice.


Trust Performance želi korak naprej

Čeprav so moderne vzmetne vilice v zadnjem desetletju doživele velik napredek, jih še vedno pestijo težave osnovnega dizajna kot npr. zvijanje v zavojih in med zaviranjem ter natančne tolerance potrebne za pravilno delovanje. Čeprav so ti problem že večinoma odpravljeni še vedno upočasnjujejo nadaljnji razvoj. Rešitev je seveda popolnoma nov način delovanja vilic, način, ki posnema delovanje zadnjega vzmetenja.

In tukaj pride v igro Trust Performance z njihovo novo vilico The Message. Inovatorji nameravajo z novo tehnologijo konkurirati že ustaljenim izdelovalcem ter na nekonvencionalen način premostiti probleme klasičnih teleskopskih vilic. Kot sami zagotavljajo, ne želijo biti le drugačni zavoljo drugačnosti, ampak želijo doseči dejansko izboljšanje.

In z izjemno ekipo imajo še najboljše možnosti uspeha. Podjetje Trust Performance je ustanovil Dave Weagle, eden največjih MTB inovatorjev, ki je med drugim razvil nekaj najboljših sistemov vzmetenja, ki jih najdemo na kolesih Pivot, Ibis, Evil, Salsa, Devinci in mnogo drugih. Pri ustanovitvi mu je pomagal Jason Schiers, eden pionirjev uporabe karbonskih vlaken na kolesih, ter ustanovitelj slavnega podjetje ENVE, ki izdeluje ene najboljših ter najdražjih karbonskih obročev.


Eksotična cena in materiali

130-milimeterska vilica The Message je adut, ki ga Trust Performance namerava uporabiti za načrtovan prodor na trg. Ta nekonvencionalna mešanica karbona, ležajev ter blažilcev obljublja nekaj popolnoma drugačnega od klasičnih vilic. Nova vilica naj bi se na zaradi vzvodov drugače odzvala na udarce iz različnih smeri ter se tako med zaviranjem posedala bistveno manj. Ena od prednosti naj bi bila tudi boljša odzivnost ter togost, saj namesto puš uporablja ležaje. Kljub robustni konstrukciji je teža vilice po zaslugi celotne karbonske izgradnje še vedno pod dvema kilogramoma. Čeprav težja od klasičnih vilic, pa bo The Message občutno olajšala vašo denarnico, saj vsa ta tehnologija prispeva k ceni 2.700 dolarjev.


Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ