Nemčija se prebuja, Avstralci rešeni za novi dve leti, Vinokurov suspendiral kontinentalno Astano

Nemčija se prebuja, Avstralci rešeni za novi dve leti, Vinokurov suspendiral kontinentalno Astano
27.11.2014 AVTOR: D. Z.
Pozitivne novice iz Nemčije in Avstralije. Aleksander Vinokurov pa naj bi prekinil delovanje kontinentalne Astane.

Nemci resno razmišljajo o vrnitvi Toura na televizijo
A najprej k dvema dobrima novicama. Morda bodo Nemci že v naslednjem letu prek njihove televizije spremljali Tour de France. Glavni mož nemške televizije ARD Lutz Marmor je potrdil, da se bodo decembra dokončno odločili, ali bodo kupili pravice za prenos. Spomnimo. Po številnih dopinških aferah in priznanjih zvezdnikov so se Nemci odločili, da Toura ne bodo več prenašali. Posledično so razpadle tudi nekatere nemške ekipe. T-Mobile in Geroslteiner ter kasneje Milram.

Vrhunski nemški kolesarji pa so v tujih ekipah vse bolj uspešni. Omenimo kolesarje, kot so Marcel Kittel, Andre Greipel, John Degenkolb, Tony Martin … Uveljavila se je tudi Prokontinentalna ekipa NetApp Endura, ki je uspešno nastopala na Touru. Sponzorji pa se očitno vračajo. Prihaja Alpecin, ki bo podprl zdajšnjo ekipo Giant Shimano, v kateri vozi tudi Luka Mezgec. Poleg tega se govori o morebitnem gostovanju Toura v Nemčiji. Seveda bi Nemci radi gostili prve etape.

Orica podaljšala za dve leti
Srečni so lahko tudi v edinem avstralskem World Tour moštvu. Govorimo o Orici Greenedge. Glavni sponzor Orica bo to ekipo podpiral še vsaj v naslednjih dveh sezonah. »Veseli smo, da smo lahko podaljšali pogodbo z glavnim sponzorjem. Podjetje je bilo že do zdaj idealen partner. Pomagali so ustvariti to ekipo in jo postaviti na zemljevid profesionalnega kolesarstva. Tako daleč smo prišli po zaslugi Orice, « je priznal lastnik ekipe Gerry Ryan.

Orica bo še naprej podpirala tudi žensko profesionalno ekipo Orica AIS. »To je odlična novica. So odličen partner in z njimi smo v zadnjih letih naredili velik korak naprej. Podpora globalnega podjetja, kot je Orica je zelo pomembna. Zato, da lahko gledamo naprej in se v naslednjih dveh letih lahko še naprej razvijamo, « je priznal prvi zvezdnik ekipe Simon Gerrans, ki je nedolgo pogodbo podaljšal še za naslednje tri sezone.

Vinokurov: "Mladi so nori, da še niso doumeli, da v kolesarstvu ni več prostora za doping."
Manj razveseljiva novica prihaja iz Astane. Kot smo že poročali, se pri tem moštvu, oziroma pri moštvu World Tour in kontinentalni ekipi Astana, v zadnjih mesecih ukvarjajo predvsem z dopinškimi aferami. Na dopinški kontroli sta padla dva kolesarja World Tour ekipe (brata Iglinski) in kar trije člani kontinentalne ekipe. Včeraj so sporočili ime tretjega. Kar pet takih primerov v ekipah z istim sponzorjem! Glavni mož Astane Aleksander Vinokurov se je po poročanju Gazzette dello Sport očitno odločil, da vendarle ukrepa.

Čeprav trdi, da imata ekipi različno vodstvo, ima nekdanji kolesar očitno tako moč, da je kontinentalno ekipo lahko suspendiral. »Mladi kolesarji so nori, da še niso doumeli, da v kolesarstvu ni več prostora za doping. Hočem, da je to signal, krik v ušesa kolesarske zveze, saj smo vedno poudarjali, da mora zveza opraviti več kontrol, « je dejal Vinokurov, ki je očitno ukrepal tudi v povezavi z zadnjim delom izjave. Odstopil naj bi predsednik kazahstanske kolesarske zveze Kairat Kelimbetov, zamenjal pa naj bi ga Darkan Mangeldijev, ki je Vinokurov dober prijatelj. Vinokurov pa je še enkrat poudaril:

»Ljudje morajo razumeti, da kontinentalna ekipa nima nič skupnega z World Tour ekipo. Edina skupna stvar sta majica in ime. « Tudi z vidika priprav očitno nimajo veliko skupnega. V Toskani se namreč mudi samo World Tour ekipa. Gazzetta dello Sport še piše, da povezava med obema ekipama obstaja še na eni ravni. To je športni direktor Dimitrij Sedoun, ki je menedžer kontinentalne ekipe in športni direktor World Tour ekipe. Kljub težavam pa je Vinokurov prepričan, da bo Astana uspela prepričati Mednarodno kolesarsko zvezo in da ji bo ta podelila World Tour licenco. To naj bi bilo jasno v začetku decembra. Pravih kandidatov za najprestižnejšo licenco pa sploh ni. »Za licenco ne bo težav. Odgovorili smo na vse, kar so od nas zahtevali, « je še zaključil Vinokurov.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ