Nemški obračun za zmago, Cavendishev za obstanek na kolesu (foto)

Nemški obračun za zmago, Cavendishev za obstanek na kolesu (foto)
09.07.2013 AVTOR: D. Z.
Deseto etapo na dirki po Franciji je v sprintu dobil Marcel Kittel, ki je prav tik pred ciljem prehitel Andreja Greipla. Chris Froome je brez težav obdržal rumeno majico.

Za sprinterje
Deseta etapa na dirki po Franciji se je začela v kraju Gildas des Bois in po 197 kilometrih končala v Saint Malu. To je bila etapa, ki je bila pisana na kožo sprinterjem, saj so morali kolesarji premagati vsega en kategoriziran vzpon. Cote de Dinan je vzpon četrte kategorije, dolg vsega en kilometer. Njegov povprečen naklon znaša 4,2 odstotka.

Po dnevu odmora je tako kolesarje pričakala sprinterska etapa. Rumeno majico je branil Christopher Froome, zeleno Peter Sagan, pikčasto Pierre Rolland in belo Nairo Quintana. Kolesarje je motil predvsem nasprotni veter. A hitro po startu je prišlo do pobega peterice kolesarjev.

Peterica na misiji nemogoče
V ospredju so se znašli Jerome Cousin, Juan Jose Oroz, Luis Mate, Julien Simon in Lieuwe Westra. Hitro so si privozili občutno prednost, saj v skupnem seštevku prav nihče ni bil nevaren rumeni majici. Edini leteči cilj je dobil Mate pred Westro. Sprint glavnine za šesto mesto je dobil Andre Greipel pred Petrom Saganom.

Edini gorski cilj pa je dobil Westra. Ubežniki niso imei nikakršnih možnosti za uspeh, saj so se v ozadju v lov za njimi podale ekipe, kot so Argos Shimano, Lotto Belisol in Omega Pharma Quick Step. 30 kilometrov pred ciljem je imela peterica že manj kot minuto prednosti. V zadnjih 20 kilometrih je začel pihati veter s strani, tako da so se v ospredje podali tudi nekateri facoriti za končno zmago, saj niso hoteli po neumnosti izgubiti dragocenih sekund.

Tudi rumena majica povsem v ospredju
Prišlo je do nekaterih padcev, tako da sta se na tleh znašla tudi Andre Talansky in Juan Antonio Flecha. A do resnejših poškodb ni prišlo. Glavnina je najprej ujela Westro. Preostali pa so bili ujeti šest kilometrov pred ciljem. Takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca določil ciljni sprint glavnine.

Najprej je vlak poskusila sestaviti Orica GreenEdge, medtem ko sta v ospredju vzrtrajali tudi Saxo Tinkoff in Sky. A zgolj zato, da sta se lahko neprijetnostim izognila Alberto Contador in Christopher Froome. Potem pa se je pričel boj za prevlado sprinterskih vlakov. Nekaj časa je prevladovala Omega Pharma Quick Step, v samem zaključku pa so jo zasenčili kolesarji Lotto Belisola in Argos Shimana.

Marcel Kittel v zadnjih metrih mimo Greipla
Prav v zaključku je prišlo še do padca, saj sta se zapletla Tom Veelers in Mark Cavendish. Veelers je pristal na tleh, Cavendish pa je nadaljeval s sprintom. Prvi je sprint začel Andre Greipel. Zdelo se je, da bo Nemec dobil še drugo etapo. A prav v zadnjih metrih se je mimo njega iztrelil Marcel Kittel, ki je zares neverjetno pospešil.

Po ogledu fotofiniša je postalo jasno. Marcel Kittel je zmagal, drugi je bil Andre Greipel, tretji Mark Cavendish, četrti pa nosilec zelene majice Peter Sagan. »Te zmage sem vesel, po drugi strani pa je Tom padel pri veliki hitrosti in upam, da je vse v redu. Zmaga ne bi mogla biti boljša. Tu so bili vsi najboljši sprinterji. Ponosen sem na to, da sem na črti premagal tudi Greipla. Lahko sem izkoristil zavetrje za njim, potem pa sem ga ravno še prehitel. Bilo je zelo blizu, « je dejal presrečni.

Cavendish: "Sledil sem cesti"
Kittel je še dodal: »Moram se zahvaliti klubskim kolegom. Opravili so izjemno nalogo in zares škoda, da je Tom sto metrov pred ciljem tako grdo padel, « je dejal presrečni Kittel. Nemec je tako edini kolesar na letošnji dirki z dvema etapnima zmagama, saj je dobil že prvo etapo, po kateri je oblekel tudi rumeno majico.

»Z Veelersom sva se dotaknila, vendar je cesta zavijala na levo. Vem, da hočete reči, Oh, Cavendish je zares slab sprinter. Ampak, jaz sem samo sledil cesti, « je kmalu po prihodu v cilj pojasnjeval razočarani Cavendish in dodal: »Vem, da bo na internetnih forumih norija o tem, vendar, če cesta zavija na levo, potem bom sledil cesti, in ne bom šel v ograjo. «

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Christopher Froome je obdržal rumeno majico. »Uživam v tem. To, da sem tukaj v rumeni majici, je bil cilj. Hočem se naužiti vsega tega. Veliko je obveznosti do medijev, vendar sem to pričakoval, « je priznal Froome.


Dirka po Franciji, rezultati 10. etape
1. Marcel Kittel (Nem) Argos-Shimano 4:53:25
2. Andre Greipel (Nem) Lotto-Belisol
3. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step
4. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
5. William Bonnet (Fra) FDJ.Fr
6. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša
7. Samuel Dumoulin (Fra) Ag2r-La Mondiale
8. Kevin Reza (Fra) Europcar
9. Danny Van Poppel (Niz) Vacansoleil-DCM
10. Jose Joaquin Rojas (Špa) Movistar
61. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 41:52:43
2. Alejandro Valverde (Špa) Movistar 1:25
3. Bauke Mollema (Niz) Blanco 1:44
4. Laurens Ten Dam (Niz) Blanco 1:50
5. Roman Kreuziger (Češ) Saxo-Tinkoff 1:51
6. Alberto Contador (Špa) Saxo-Tinkoff
7. Nairo Quintana (Kol) Movistar 2:02
8. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 2:28
9. Joaquin Rodriguez (Špa) Katjuša 2:31
10. Rui Alberto Costa (Por) Movistar 2:45
86. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling Team 1:00:13

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ