Nepopustljivi Primož Roglič izkoristil novo priložnost

Nepopustljivi Primož Roglič izkoristil novo priložnost
13.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v zaključku na prelazu Colmiane slavil še tretjo etapno zmago na dirki Pariz-Nica. Prepričljivo vodi tudi v skupnem seštevku.

"Prestrašil sem se, da se bom prehladil, ker me je tako hitro prehitel."
Gino Mader



Sedma in obenem predzadnja etapa na dirki Pariz-Nica bi morala biti precej daljša, a so jo morali organizatorji skrajšati, saj karavana etape ni smela začeti v Nici. Razlog je seveda šrijenje novega koronavirusa. Etapa je bila dolga 119 kilometrov, začela pa se je v kraju Le Broc.




Po treh vzponih druge kategorije so se morali kolesarji za konec podati še na Colmiane. Cilj leži na 1503 metrih nadmorske višine. Poznamo pa ga z druge etape lanske dirke po Franciji. Takrat je to bil prvi vzpon dneva, potem pa je karavana pred vrnitvijo v Nico zavila še na Turini. Tokrat je Colmiane, tako kot že lani, gostil cilj etape. Primož Roglič je z ekipo - zaradi padca in poškodbe je manjkal Tony Martin - branil zanesljivih 41 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Schachmannom.




Pričakovali smo pestro etapo, polno napadov. Na prvem vzponu je napadlo 13 kolesarjev, med njimi tudi sprinter Sam Bennett (Deceuninck Quick Step). Poleg njega pa še Neilson Powless (EF Education-Nippo), Andrey Amador, Laurens De Plus, Aleksej Lucenko, Anthony Perez, Julien Bernard, Kenny Elissonde, Thomas De Gendt, David de la Cruz, Mattia Cattaneo, Dylan Teuns in Gino Mader.




Ker so Teuns, Mader in Powless v skupnem seštevku za Rogličem zaostajali za manjo kot 2:30, tudi Jumbo Visam ni popuščala in je poskušala imeti vse pod nadzorom. Ubežniki so si sicer privozili dobri dve minuti prednosti, a potem so na pomoč v ozadju prišle še ekipe Bora-Hansgrohe, DSM in BikeExchange. Ob vznožju zaključnega, 16,2 km dolgega vzpona s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom pa je razlika znašala vsega dobro minuto.




V ospredju je hitro prišlo do selekcije, v glavnini pa je za to sprva poskrbel Cofidis. Ko so se pričeli napadi, je Jumbo Visma stopnjevala narekovanje ritma, v ospredju pa je ostal samo še Gino Mader. Ko je dobra dva kilometra pred ciljem ritem še stopnjeval Steven Kruijswijk, se je skupina okrog rumene majice krepko zmanjšala. Mader je bil na dobri poti proti zmagi. Kilometer pred ciljem je namreč še imel 20 sekund prednosti.




Potem pa je sledil neverjeten napad Primoža Rogliča. Slediti mu ni mogel nihče več, in ko je videl, da je Mader premagljiv, je nadaljeval z napadom vse do ciljne črte. Švicarja je je prehitel le nekaj metrov prej in lahko je slavil še tretjo etapno zmago na letošnji dirki Pariz-Nica. "Težko je bilo ves čas. Od začetka je bilo, kot radi rečemo: Kratko, a sladko. Na koncu se je ponudila priložnost za zmago in jaz sem jo izkoristil. Res je bilo napeto, a na srečo mi je uspelo prvemu prečkati ciljno črto," je priznal Roglič.




Seveda je bil Gino Mader na koncu zelo razočaran. "Prestrašil sem se, da se bom prehladil, ker me je tako hitro prehitel,” se je pošalil Švicar, potem pa priznal: “Iskreno povedano, v tistem trenutku sem skoraj zajokal. Seveda si lahko razočaran, če te 20 metrov pred ciljem prehiti letalo. Ampak, priznati moram, da je to bila lepa izkušnja."




Roglič je dan pred koncem še povečal prednost v skupnem seštevku. Zdaj ima pred Schachmannom 52 sekund prednosti. Ostali zaostajajo za več kot minuto. To so Aleksander Vlasov, Ion Izagirre, Tiesj Benoot, Lucas Hamilton, Guillaume Martin, Steven Kruijswijk, Jack Haig … Zadnja etapa bi se morala začeti in končati v Nici. Zdaj pa se bo v kraju Le Plan du Var. Cilj pa bo gostil Levens. Etapa bo dolga vsega 92 kilometrov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ