Neuničljiva van Vleutnova tudi z zlomljenim komolcem do zmage

Neuničljiva van Vleutnova tudi z zlomljenim komolcem do zmage
25.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Na svetovnem prvenstvu v Wollongongu smo spremljali novo izjemno zgodbo Annemiek van Vleuten, ki je pet dni po zlomu komolca prišla do mavrične majice svetovne prvakinje.

V Wollongongu v Avstraliji je bil v soboto čas za žensko dirko, ob moški nedvomno vrhuncem prvenstva. In res smo spremljali zelo zanimivo dirko, ki se je odvijala povsem po pričakovanjih. Spet se je proga izkazala za zelo selektivno in še pred vstopom v zadnja dva kroga je v ospredju ostalo le še okrog 40 kolesark. Favorizirane Nizozemke so imele smolo, ker je Demi Vollering tik pred dirko dobila covid in ni smela štartati, zato so ostali brez enega od orožij, če bi bila dirka težka.

Na predzadnjem vzponu dirke se je prvič naredila selekcija, v ospredju je ostalo le še pet najmočnejših: Cecilie Uttrup Ludwig, Lianne Lippert, Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini in Ashleigh Moolman. Na spustu jih je zasledovalna skupina ujela, v zadnjem krogu pa smo spet videli enako situacijo.

Najprej napad Niewiadome, Poljakinji so lahko sledile le iste štiri kolesarke kot v krogu pred tem, a tokrat se je zdelo, da bo šla peterica do konca. A med njimi spet ni bilo prave sloge in manj kot dva kilometra do cilja so jih ujele kolesarke iz dveh zasledovalnih skupin, ki sta se tik pred tem združili. Pričakovali smo šprint za mavrično majico, a je imela Annemiek van Vleuten drugačne načrte.

Z zadnjimi močmi ujela priključek, nato pa napad za zlato

Izkušena Nizozemka je imela pred tem precej težav in je kot zadnja ujela skupino na čelu dirke, kar je izkoristila in svoj šprint podaljšala v napad. Po desni je šla mimo skupine in preden so se kolesarke odzvale, je že imela 150 metrov naskoka. To pa je za tako dobro kolesarko preveč in van Vleutnova je prišla do cilja kot prva, za svojo drugo mavrično majico, prvič je slavila v sezoni 2019.

Dosežek ima še toliko večjo težo, ker je grdo padla v torek na dirki mešanih štafet. Takrat ji je veriga na začetku, po le 22 obratih preskočila na manjši sprednji verižnik, posledično je brcnila v prazno in grdo padla. Pri padcu si je zlomila komolec in šele v petek zvečer ji je zdravniška služba prižgala zeleno luč, da gre lahko na štart, potem pa je prišla do naslova svetovne prvakinje.

Srebro je pripadlo Belgijki Lotte Kopecky, bron pa Italijanki Silvii Persico. Največje nacije so tako domov odšle s kolajnami. Najboljša Slovenka je bila na 42. mestu Urša Pintar, izkazala se je Špela Kern, ki je bila del prvega pobega dneva in je končala na 65. mestu, Eugenia Bujak je bila 56.

Prvič so mavrično majico podelili tudi za najboljšo v kategoriji do 23 let, ta je pripadla Novozelandki Niamh Fischer - Black.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ