Neustavljiva Hagen in Kittel, sezono začel Simon Špilak, Primož Roglič ostaja 6.

Neustavljiva Hagen in Kittel, sezono začel Simon Špilak, Primož Roglič ostaja 6.
20.02.2016 AVTOR: D. Z.
Edvald Boasson Hagen je dobil etapo v Omanu, v Algarvu v sprintu spet najboljši Marcel Kittel. Simon Špilak je sezono začel v Franciji. Primož Roglič ostaja šesti v Algarvu.

Dirka po Algarvu
Na dirki po Algarvu – na njej nastopata tudi Primož Roglič in Kristijan Koren – so kolesarji opravili s četrto etapo. Ta jih je popeljala od Alportela ddo Tavire. Dolga je bila 194 kilometrov in povsem pisana na kožo sprinterjem. Sicer je prišlo do pobega, vendar smo na koncu videli sprint glavnine. Pričakovali smo nov dvoboj dveh Nemcev – Marcela Kittla proti Andreju Greiplu. Vendar pa je Greipel med etapo padel in se potem sprinta ni udeležil.

In tako je bil Marcel Kittel tudi tokrat preprosto premočan. Slavil je že peto zmago v tej sezoni. Drugi je bil Wouter Wipper, tretji pa Jens Debusschere. Najboljši v skupnem seštevku so se pripeljali v skupini, ki je zaostala za 13 sekund. Med temi sta bila tudi Roglič in Koren. Tony Martin je dan pred koncem ubranil vodstvo v skupnem seštevku. Geraint Thomas za njim zaostaja za tri sekunde, Ion Izaggire pa za 20 sekund. Primož Roglič ostaja šesti. Zaostaja za 52 sekund. Kristijan Koren je 100. Zadnja etapa bo odločilna. Dolga bo 169 km. Končala pa se bo na vrhu vzpona Alto do Malhao.

Dirka po Omanu

Na sedmi dirki po Omanu – gre za dirko ekstra kategorije – je za kolesarji že peta etapa. Dolga je bila 120 kilometrov. Šlo je za razgibano traso s štirimi kategoriziranimi vzponi. V rdeči majici vodilnega pa je kolesaril član Astane Vincenzo Nibali. Takoj po startu je napadel Janse Van Rensburg, kasneje se mu je pridružil Pieter Weening, potem pa še Hugo Houle. Privozili so si skoraj šest minut naskoka, potem pa so se v lov za njimi podali člani Astane in Lampreja Meride.

14 km do cilja je prišlo do nekaterih ostrih napadov. Poskusil je tudi drugouvrščeni Romain Bardet. Na njegov napad je lahko odgovoril samo Jakob Fuglsang, sicer tretji v skupnem seštevku. A Bardet je potem moral popustiti in rdeča majica Vincenza Nibalija tako ni bila ogrožena. Na spustu proti cilju so napadli še Bennett, Costa in Dumoulin, vendar tudi neuspešno. Na ravnini pa je že pošteno razredčena skupina – v njej je bilo vsega dobrih 30 kolesarjev – ujela še preostala ubežnika, Weeninga in Rensburga. Do tega je prišlo dva kilometra pred ciljem.

Po dobrih treh urah je sledil sprint. Edvald Boasson Hagen je dobil etapo – slavil je že drugo zmago na letošnji dirki – drugo mesto pa je zasedel Greg Van Avermaet. Tretji je bil Marco Canola. Jani Brajkovič je bil 31., Marko Kump in Luka Pibernik etape nista končala v prvi skupini. Nibali je v skupnem seštevku ohranil 15 sekund prednosti. Drugi je Romain Bardet, tretji pa Jakob Fuglsang. Sledijo Dumoulin, Costa, Boasson Hagen, Canty, Pozzovivo, Kudus in Brambilla. Brajkovič je s tremi minutami in 18 sekundami zaostanka 18. Luka Pibernik je 40., Marko Kump pa 114.

Haut Var
Začela se je tudi dvodnevna dirka Haut Var v Franciji. Gre za 48 izvedbo te preizkušnje, na kateri je sezono začel tudi Simon Špilak. Kolesarja Katjuše v prvi, nadvse razgibani etapi ni bilo v ospredju. Dirko je končal na 30. mestu. Na cilj je prišel v skupini, ki je zaostala za devet sekund. Zmage se je veselil Nizozemec v dresu moštva Cannondale Tom Jelte Slagter, ki je po 155 kilometrih dirkanja premagal Arthurja Vichota in Mikaela Cherela. Druga etapa bo še težja, predvsem pa daljša. Začela in končala se bo v Draguignanu. Dolga bo kar 206,8 km.

Ruta del Sol
Na dirki Ruta del Sol v Andaluziji so kolesarji opravili s četrto etapo – govorimo o 21 kilometrov dolgi posamični vožnji na čas. Najhitreje je s preizkušnjo opravil Tejay Van Garderen. Američan je za dve sekundi ugnal Nizozemca Wilca Keldermana. Tretji Jerome Coppel je  s sedem sekund slabšim časom zasedel tretje mesto. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel prav Van Garderen. Kelderman je drugi, tretji pa Coppel. Boruta Božiča ni bilo v ospredju.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ