Neustavljivi Fuglsang, v Algarveju sprint

Neustavljivi Fuglsang, v Algarveju sprint
21.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Jakob Fuglsang je prišel do druge etapne zmage na dirki Ruta del Sol v Andaluziji. Povečal je vodstvo v skupnem seštevku. Na Portugalskem zmagal Cees Bol.

Dirka proti soncu
Na dirki po Andaluziji je za kolesarji tretja etapa. Jaen je gostil start, cilj pa po več kot 175 kilometrih dirkanja Ubeda. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Jakob Fuglsang, njegova Astana pa je dokazala, da je sposobna braniti majico najboljšega na dirki.

Pred kolesarji pa je bila nadvse zahtevna preizkušnja s petimi kategoriziranimi vzponi in še številnimi manjšimi, pa ravno tako zahtevnimi klanci. Skupaj so kolesarji premagati več kot tri tisoč metrov nadmorske višine. Takoj po startu je prišlo do prave akcije in glavnina je hitro razpadla na tri dele. V ospredju je bilo kar 44 kolesarjev. Potem pa je Astana poskrbela, da so se stvari postavile na svoje mesto. V ospredju je ostala le peščica ubežnikov.

Skupinico so setavljali Andrej Zeits, Luis Mas, Floris de Tier, Louis Vervaeke in Jimmy Janssens. Zeits je kmalu počakal glavnino, v kateri so poveljevali kolesarji Astane. Na zadnjem klancu so kolesarji Bahraina McLarna pričeli z napadi. Mikel Landa je s pospeševanjem pripravil teren za Dylana Teunsa. Ta je v težave spravil tudi Jakoba Fuglsanga. Teunsu se je pridružil še Jack Haig.

A dobrih 50 metrov pred ciljem sta v ovinku šla naravnost in izgubila možnost za zmago. Fuglsang je to znal izkoristiti in prišel je do druge etapne zmage na tej dirki. Najbolj se mu je približal Pello Bilbao. Sledili so McNulty, Soler, Teuns, Haig in Landa. Skupni seštevek? Fuglsang ima zdaj 14 sekund prednosti pred Lando, 30 pred Bilbaom in 31 pred Teunsom. Vsi trije so člani mošt a Bahrain McLaren. Peti je Fuglsangov klubski kolega Ion Izagirre.

Matej Mohorič je v etapi zaostal za dobrih pet minut. Pred kolesarji je še zahtevna sobotna etapa. Sicer s 125 kilometri kratka, a kolesarji bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone. Dva tretje kategorije, po 105 kilometrih pa bodo prišli na vrh najtežjega klanca na letošnji dirki. To je Alto del Purche, ki leži na 1485 metrih nadmorske višine. Dolg je 8,8 km, naklon pa je 7,8-odstoten. Sledil bo samo še spust in krajši ravninski del do cilja v Granadi.

Polanc ostaja blizu najboljših
Na dirki po Algarveju nismo videli tako zanimivega dirkanja. Etapa je bila po profilu nekoliko lažja. Na sicer vseskozi ragibani trasi so kolesarji prevozili tudi dva vzpona tretje kategorije.

Remco Evenepoel je po izjemni včerajšnji zmagi z moštvom Deceuninck Quick Step na 202 kilometra dolgi poti od Fara do Tavire branil majico najboljšega v skupnem seštevku. Videli smo pričakovano ubežno skupino, ki pa večjih možnosti za uspeh ni imela. Tudi Cofidis je opravil veliko dela pri narekovanju ritma, tako da smo po več kot dvesto kilometrih dirkanja videli sprint glavnine.

Tik pred ciljem so padli Theuns, de Kort in Suyven. Po petih urah dirkanja pa je bil najboljši Cees Bol, sicer član moštva Sunweb. Sacha Modolo je bil drugi, tretji pa Fabio Jakobsen. V skupnem seštevku Evenepoel vodi, z istim časom je drugi Maximilian Schachmann. Tretji Dan Martin zaostaja za dve sekundi, tako kot tudi Rui Costa in Tim Wellens.

Razlike so seveda majhne. Tudi Jan Polanc zaostaja za vsega 51 sekund in je 17. v skupnem seštevku. Jutrišnja etapa pa bo precej zahtevnejša. Kolesarji se bodo za konec podali še na Alto do Malhao. Cilj bo na 505 metrih nadmorske višine. Vzpon druge kategorije je dolg 2,6 km, povprečni naklon pa je kar 9,4-odstoten. Dirka se bo končala s posamično vožnjo na čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ