Neustavljivi Luka Mezgec na Poljskem! (FOTO)

Neustavljivi Luka Mezgec na Poljskem! (FOTO)
07.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Poljski je peto etapo – zaključek je bil nadvse zahteven – dobil Luka Mezgec, ki je tako slavil že drugo zmago v tem tednu! Spet napadel tudi Matej Mohorič!

Na dirki po Poljski se je pravo dirkanje nadaljevalo. Po včerajšnji nevtralizirani etapi v čast v tretji etapi tragično preminulemu Bjorgu Jambrechtu so se danes kolesarji podali v boj za etapno zmago. Iz moštva Lotto Soudal so sporočili, da so dali osebju in kolesarjem proste roke pri odločitvi, če želijo nadaljevati z dirko ali ne. Vsak bi se lahko odločil po lastni želji, a prav vsi so bili odločeni – z dirko so nadaljevali.

In pred kolesarji je bila že nekoliko bolj razgibana etapa kot prejšnje. Govorimo o peti etapi, katere start je gostilo mesto Wieliczka, cilj pa Bielsko Biala. Kolesarji – na startu je bilo šest Slovencev – so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej dva druge kategorije, po 120 kilometrih dirkanja pa še vzpon na Przelecz Przegibek. Govorimo o klancu prve kategorije. Dolg je 4,2 km, povprečni naklon pa je 6,3-odstoten.

Sledil je spust in trije zaključni krogi. Etapa je bila dolga 154 kilometrov. Rumeno majico je branil Pascal Ackermann, a jasno je bilo, da bodo tisti pravi sprinterji tokrat težko prišli do nove priložnosti za zmago. Prvi pobeg je uspel skupinici, v kateri je bil tudi Jelle Wallays, član Lotto Soudala. Pridružili so se mu še Charles Planet, Kamil Gradek in Szymon Rekita. Privozili so si tri minute prednosti. A glavnina jih je ujela na zadnjem kategoriziranem vzponu.

Prej omenjeni vzpon prve kategorije je služil za nekoliko resnejšo selekcijo. Mnogi sprinterji so sicer ostali v glavnini – tudi vodilni Ackermann – a porabili so veliko energije. Odlično se je vozil tudi Luka Mezgec, ki mu take etape nadvse ustrezajo. Sledil je spust in napad Mateja Mohoriča. Kasneje sta se mu pridružila še Simon Geschke in Tsgabu Grmay.

Trojica je bila odlično na poti in si je na sedem kilometrov dolgem zaključnem krogu privozila že pol minute prednosti, a v glavnini so bili nadvse aktivni predvsem kolesarji Bore Hansgrohe. Sledilo je še pospeševanje Ineosa. V zadnjih dveh kilometrih so se morali kolesarji vseskozi vzpenjati in to je želel izkoristiti mladi Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je skupaj z Davidejem Formolom napadel dober kilometer pred ciljem.

A tudi njima ni uspelo. Glavnina je bila krepko razpotegnjena. Sprinterjev povsem v ospredju ni bilo, zato pa je na priložnost čakal Mezgec. Ben Swift je poskušal s sprintom, potem ko je dobro delo zanj opravil Tao Geoghegan Hart, a Luka Mezgec je bil tik za Swiftom. Spet je pokazal odličen sprint in v zadnjih metrih prave konkurence ni imel. Mezgec se je veselil zaslužene zmage. Že druge v tem tednu.

Drugi je bil Eduard Prades, tretji pa Ben Swift. Matej Mohorič je bil 21. V času zmagovalca je etapo končalo 89 kolesarjev. Nekoliko so zaostali tudi Tratnik, Špilak, Novak in Pibernik. Ackermann je kljub težavam uspel obdržati rumeno majico in ima zdaj vsega štiri sekunde prednosti pred Mezgecem. Tretji je s 16 sekundami zaostanka Swift. Mohorič je napredoval na peto mesto. Zaostaja za 20 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ