Neustavljivi Peter Sagan za zgodovino, Pibernik najboljši Slovenec

Neustavljivi Peter Sagan za zgodovino, Pibernik najboljši Slovenec
25.09.2017 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je spet postal svetovni prvak! Še tretjič zapored, kar je nov rekord. Slovencev ni bilo v ospredju.
.

Svetovnega prvenstva je konec. Tako kot je to že običajno, se je koknčalo z najdaljšo, najprestižnejšo preizkušnjo.

Govorimo o skoraj 270 kilometrov dolgi članski dirki. Start je bil izven Bergna, tako da so morali kolesarji do krogov prevoziti dobrih 40 kilometrov. Bolj ali manj čez panoramske mostove in skozi predore. Kmalu po startu so se v beg podali Conor Dunne, Sean McKenna (oba Irska), Alexey Vermeulen (ZDA), Andrey Amador (Costa Rica), Kim Magnusson (Švedska), Matti Manninen (Finska), Willie Smit (Južna Afrika), Elchin Asadov (Azerbajdžan), Eugert Zhupa (Albanija) in Salah Eddine Mraouni (Maroko).

Deseterica si je privozila skoraj deset minut prednosti. Potem se je razlika pričela zmanjševati in 150 kilometrov pred ciljem je znašala še vsega 4:41. Šest krogov do cilja pa je so imeli ubežniki še dobre tri minute prednosti. Potem je v glavnini na čelo prišel Julien Vrmote, ki je pričel narekovati hitrejših ritem. Zadnji izmed ubežnikov se je predal Smit. Dobre tri kroge pred ciljem je na vzponu napadel Marco Haller. Sledili pa so mu Tim Wellens (Belgija), Alessandro De Marchi (Italija), Jarlinson Pantano (Kolumbija), David de la Cruz (Španija), Jack Haig (Avstralija), Lars Boom (Nizozemska) in Odd Christian Eiking (Norveška).

V predzadnjem krogu je napadel tudi Tom Dumoulin. Nizozemca pa je glavnina ujela in na vrhu vzpona so v ospredju prišli še Haig, Eiking, De la Cruz in Wellens. A glavnina je ubežnike ujela in skupaj so vstopili v zadnji krog. V tej skupini so bili še Mezgec, Pibernik, Mohorič in Polanc. Na zadnjem vzponu pa je Mezgec popustil in osnovna taktika je splavala po vodi, medtem ko je napadel Julian Alaphilippe. Tik pred vzponom je prišlo še do padca, tako da so vsi Slovenci ostali v ozadju. Dobre štiri kilometre pred ciljem se je Julien Alaphilippe otresel še Giannija Moscona.

Fancoz je nadaljeval sam proti cilju, a vse manjša skupina ga je tik pred sprintom uspela ujeti. Sledil je napet sprint. Sagan je zmagal, drugi je bil Alexander Kristoff, tretji pa Michael Matthews. Najboljši Slovenec je bil Luka Pibernik na 42. mestu. Sagan je tako še tretjič zapored postal svetovni prvak, kar ni uspelo še nikomur do zdaj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ