Neustavljivi Simon Gerrans

Neustavljivi Simon Gerrans
22.01.2016 AVTOR: D. Z.
Simon Gerrans je na dirki Tour Down Under dobil drugo etapo zapored. Zdaj je vodstvo v skupnem seštevku še povečal.
Za kolesarji na dirki Tour Down Under je že četrta etapa. Ta je bila ponavadi pisana na kožo sprinterjem. Potekala je do Victor Harborja. Letos pa so pred ciljem kolesarji morali zaviti še na en vzpon (Norton summit), ki je poskrbel za pravo selekcijo v etapi, dolg 138 km. Že po štirih kilometrih dirkanja so napadli Lieuwe Westra (Astana), Alessandro De Marchi (BMC), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Georg Preidler (Giant-Alpecin) in Julian Arredondo (Trek-Segafredo).

V glavnini so imeli vse pod nadzorom kolesarji Orice GreenEdga, ki so v svojih vrstah imeli tudi vodilnega v skupnem seštevku Simona Gerransa. In še pred letečim ciljem so bili ubežniki ujeti, Gerrans pa je dobil sprint za bonifikacijske sekunde. Po tem sprintu se je v ospredju izoblikovala skupina treh ubežnikov: David Tanner (IAM Cycling), Pat Shaw (UniSA-Australia) in spet Gougeard. Hitro so si privozili skoraj šest minut naskoka. 50 km pred ciljem je razlika med glavnino in ubežniki znašala dve minuti.


Dobrih 20 km pred ciljem je pobudo prevzel BMC in takrat se je začel tudi prej omenjeni vzpon. Na vzponu so ritem narekovali člani Orice GreenEdga, ubežniki so bili ujeti, najhitrejši na vrhu pa je bil Sergio Henao, ki je na koncu oblekel tudi majico najboljšega na gorskih ciljih. 18 km pred ciljem je prišlo do padca in v ospredju je ostalo vsega okrog 40 kolesarjev. Kolesarji Skya so narekovali ritem, tako da so bili vsi poskusi napada neučinkoviti. Tudi Herrada in Westra sta bila neučinkovita. Sledil je tehnično zahtevnejši zaključni del.

Sky je prevladoval, a na zadnji ravnini tik pred ciljem je odlično delo opravil Daryl Impey, ki je v ospredje pripeljal Simona Gerransa. Avstralec je v majici vodilnega v skupnem seštevku prišel še do druge etapne zmage zapored. Zadnji, ki mu je to uspelo na tej dirki, je bil Andre Greipel leta 2010. Ben Swift je bil drugi, tretji pa Giacomo Nizzolo. Gerrans je povečal prednost v skupnem seštevku. Zdaj ima 14 sekund naskoka pred Jayem McCarthyjem in 26 pred lanskim zmagovalcem Rohanom Dennisom. V zaključku je 8 sekund izgubil Richie Porte.

V skupini s Portom se je na 56. mestu pripeljal tudi Primož Roglič, ki je zdaj v skupnem seštevku 39. Na dirki nastopata tudi Luka Pibernik in Marko Kump. Kolesarji imajo do konca še dve etapi. Zadnja bo sprinterska, medtem ko bo jutrišnja še kako zahtevna. Na koncu se bodo kolesarji morali kar dvakrat povzpeti na vzpon Willunga. Na vrhu bo tudi cilj. Sicer pa je Simon Gerrans to dirko dobil že trikrat in je le dve etapi oddaljen od novega mejnika. Po lanski povsem ponesrečeni sezoni, bo to zanj očitno odličen začetek sezone 2016.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ