Neverjetna natančnost! Preverjali kolesa najboljših in vsa tehtala 6,8 kg!

Neverjetna natančnost! Preverjali kolesa najboljših in vsa tehtala 6,8 kg!
19.07.2013 AVTOR: D. Z.
Po kraljevski 18. etapi na dirki po Franciji, ki se je končala na vrhu Alpe d'Hueza, so komisarji preverili kolesa nekaterih kolesarjev. Rezultati so bili zanimivi.

Froome, Riblon, van Garderen, Contador in Rodriguez
Potem, ko so še drugič prišli na vrh vzpona na Alpe d'Huez in prečkali ciljno črto v 18. etapi, so morali kolesa komisarjem prepustiti Christophe Riblon, Christopher Froome, Alberto Contador, Tejay van Garderen in Joaquim Rodriguez. Pri pregledu koles je šlo predvsem za tehtanje le teh.

Tako so hoteli preveriti, če so se proizvajalci oziroma mehaniki posameznih moštev držali pravila Mednarodne kolesarske zveze, ki govori, da kolo ne sme biti lažje od 6,8 kg. Komisarji so pregled koles napovedali že med samo etapo, imena kolesarjev pa so razkrili šele kasneje.

Contadorju preverili obe kolesi
Zanimivo. Alberto Contador je med dirko dvakrat zamenjal kolo. Enkrat še preden so se kolesarji prvič povzpeli na Alpe d'Huez, drugič pa potem, ko so ga po napadu v spustu s Col de Sarenne ujeli. Torej tik preden so se kolesarji še drugič podali na Alpe d'Huez. Velonews.com piše, da naj bi pregled koles napovedali prav v času med eno in drugo Contadorjevo menjavo kolesa.

A kasneje naj bi komisarji preverili obe Contadorjevi kolesi in obe naj bi tehtali, ne boste verjeli, natančno 6,8 kg. Pravzaprav so natančno to težo izmerili pri vseh šestih kolesih, ki so jih preverili. »Včasih moramo preveriti, če kolesarji spoštujejo pravila. Za pregled smo se odločili na začetku etape, « je dejal Ucijev predstavnik Mottet.

Prav vsa kolesa tehtala 6,8 kg
Zanimivo pa je, da so na primer van Gardernovo kolo BMC SLR01 preverili takoj, ko je Američan prišel v cilj, Froomovo kolo Pinarello Dogma 65.1 pa šele 40 minut po prihodu v cilj. Pripeljal ga je športni direktor Nicolas Portal, ki je priznal:

»Nič ne povejo. To je presenečenje. Rečejo samo, OK. Tvoje kolo, tvoje kolo, tvoje kolo. To je loterija. Kot doping. « Prav zanimivo. Prav vsa kolesa, ki so jih stehtali, so bila težka natančno 6,8 kg.

Kazen za prelahko kolo je lahko zelo huda
Prej omenjeni kolesarji uporabljajo kolesa naslednjih znamk: Pinarello (Christopher Froome), Specialized (Alberto Contador), Christophe Riblon (Focus), Joaquim Rodriguez (Canyon) in Tejay van Garderen (BMC). Če bi bilo katero izmed koles prelahko, pa lahko kolesarja doleti zelo huda kazen.

Tudi izključitev z dirke. To se je nedavno zgodilo izkušeni kolesarki Fabiani Luperini. Na ženski različici dirke po Italiji je bilo njeno kolo – vozila je kolo znamke Kuota – zgolj sto gramov lažje od najnižje meje. Luperinijevo so diskvalificirali, pa čeprav se je borila za najvišja mesta.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ