Neverjetni Tadej Pogačar do nove prestižne zmage

Neverjetni Tadej Pogačar do nove prestižne zmage
09.10.2022 AVTOR: DZ, foto: SIrotti

Bil je glavni favorit in to je potrdil na dirki. Tadej Pogačar je drugič zapored dobil prestižno dirko po Lombardiji. Enric Mas je bil drugi, tretji pa Mikel Landa.

Za mnoge, tudi za Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča je sezone 2022 konec. Nadvse uspešna je bila. A Pogačar je želel tudi to leto končati na vrhu. In uspelo mu je potrditi odlično formo. Njegova zadnja dirka v tej sezoni je bila prav dirka po Lombardiji, kjer je branil lansko zmago. Zato je na startu nosil številko 1.

Če je lani zmago slavil v Bergamu, se je tokrat iz tega mesta podal na 253 kilometrov dolgo pot v Como. Tokrat je cilj gostilo mesece ob jezeru. Trasa pa nadvse zahtevna, saj so morali kolesarji premagati skoraj pet tisoč metrov nadmorske višine. Predvsem prvi in potem zadnji del dirke sta bila še posebej zahtevna, medtem ko je bil vmesni del vsaj nekoliko lažji in hitrejši. Po nekaterih napadih takoj po startu se je v ospredju izoblikovala skupina devetih kolesarjev.

V glavnini so ritem večinoma narekovali kolesarji moštev UAE, Movistar in Jumbo Visma. Zaradi padca je moral odstopiti tudi Domenico Pozzovivo. Ubežniki so si privozili dobre tri minute prednosti, potem pa je ta začela hitro kopneti in 71 kilometrov pred ciljem, ob vznožja vzpona Madonna del Ghisallo je bilo pobega konec. Tam so pospešili člani Jumba Visme in posledično je odpadel Matej Mohorič.

Potem pa so tudi Pogačarjevi pomočniki pospešili in ob prvem vzpenjanu na San Fermo della Battaglia je v ospredju ostalo vsega 35 kolesarjev. Sledil je prehod ciljne črte in predzadnji klanec Civiglio. Na vrhu je ta nadvse strm in Pogačar je, potem ko so pomočniki odlično opravili svoje delo 19 kilometrov pred ciljem napadel. Sledil mu je lahko le Enric Mas, ki je tudi pospešil.

Le Mikel Landa se jima je na spustu pridružil in skupaj se se podali na zadnji vzpon - ponovno na San Fermo. Landa je ob Masovih napadih zaostal, medtem ko so imeli ostali zasledovalci že več kot pol minute zaostanka. Postalo je jasno, da se bosta Pogačar in Mas za zmago udarila v sprintu in Pogačar je bil prepričljivo boljši. Ponovil je lanski uspeh in drugič zapored slavil zmago na zadnji izmed petih velikih enodnevnih klasik.

Mas je bil drugi, Landa pa z desetimi sekundami zaostanka. Sledila sta Sergio Higuita in Carlos Rodriguez, potem pa skupina z Alejandrom Valverdejem. Ta je tudi uradno kariero zaključil s šestim mestom. Potem pa Mollema, Molard, Bardet, Yates, Piccolo, Barguil, Van Wilder. S to dirko se je zaključila sezona dirk svetovne serije, za mnoge kolesarje je zdaj tudi uradno čas za počitek po dolgem obdobju dirkanja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ