Nibali na Chamrousseu brez konkurence, Porte popustil

Nibali na Chamrousseu brez konkurence, Porte popustil
18.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Vincenzo Nibali je z novo izjemno vožnjo dokazal, da je brez dvoma najmočnejši kolesar na letošnjem Touru. Porte ogromno izgubil.

Tour de France, 13. etapa:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 5:12:29
2 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:00:10
3 Leopold Konig (Cze) Team Netapp-Endura 0:00:11
4 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:50
5 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:00:53
6 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:01:23
7 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:23
8 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling 0:01:36
9 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:09
10 Frank Schleck (Lux) Trek Factory Racing 0:02:09 

Tour de France, generalna razvrstitev:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 56:44:03
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:03:37
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:04:24
4 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:04:40
5 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:05:19
6 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:06:06
7 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling 0:06:17
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto-Belisol 0:06:27
9 Leopold Konig (Cze) Team Netapp-Endura 0:08:36
10 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling 0:09:18 

13. etapa od Saint-Etiennea do Chamroussea je karavno prvič peljala v visokogorje, po 197,5 kilometrih se je zaključila na vrhu 1730 metrov visokega vzpona na Chamrousse. Temperatura se je prvič na letošnji Dirki po Franciji povzpela nad 40 stopinj Celzija, vročina pa je kolesarjem povzročala veliko problemov.

Ritem je bil od začetka etape visok, pobeg pa je uspel po 20 kilometrih na vzponu tretje kategorije na Col de la Croix de Montvieux. Ubežno deveterico so sestavljali Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step), Rudy Molard (Cofidis, Solutions Credits), Bartosz Huzarski (NetApp), Brice Feillu (Bretagne), Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (AG2R), Kristjan Durasek (Lampre) in Daniel Oss (BMC). 10 kilometrov kasneje je njihova prednost znašala nekaj manj kot tri minute, največ pa so si privozili dobrih pet minut naskoka pred glavnino.

Dogajanje se je razvnelo 60 kilometrov pred ciljem, pred vzponom prve kategorije na Palaquit. Že pred vznožjem so močan tempo narekovali kolesarji Katjuše, pridružili so se jim še kolesarji Europcara in prednost ubežnikov se je zmanjšala na vsega dobro minuto.

Izmed ubežne deveterice je najprej napadel Daniel Oss, a hitro popustil, nato pa je močan tempo narekoval De Marchi, kateremu sta lahko sledila le Kadri in Bakelants. Oba sta še pred vrhom 14 kilometrov dolgega vzpona izgubila stik z Italijanom, ki se je sam podal v dolg spust in 10 kilometrov ravnine pred zaključnim, 18 kilometrov dolgim vzponom.

Tempo v glavnini je nekoliko popustil, zato je kolesar Cannondalea vzpon na Chamrousse začel z dobrima dvema minutama prednosti. V ospredju so bili še vedno kolesarji Europcara, pridružili so se jim tudi člani Movistara in Astane. 

Prava akcija se je začela 12 kilometrov pred ciljem, ko je odpadel Ritchie Porte, ki danes ni imel svojega dne. Njegov zaostanek za Nibalijem in konkurenti je hitro naraščal, v ospredju pa je tempo narekoval Tanel Kangert. Ko je narekovanje tempa prevzel Pinot, sta stik s prvo skupino izgubila tudi Costa in Horner, napadla pa sta Majka in Konig, ki sta dobro sodelovala.

Imela sta dobro minuto prednosti, nato pa je močno potegnil Valverde, ki se je v vročini odlično znašel. Sledila sta mu le Nibali in Pinot, trojka pa je hitro povečevala prednost pred zasledovalno skupino, v kateri sta glavnino dela opravila Tejay van Garderen in Romain Bardet. 

Odločilni trenutek 13. etape je prišel 6600 metrov pred ciljem, ko je Vincenzo Nibali še enkrat pokazal, da je trenutno na Touru za razred boljši od konkurence. Pinot in Valverde sta se le spogledala, Italijan pa je v dobrih 500 metrih ujel Majko in Koniga v ospredju. Nekaj časa je vozil z njima, nato pa se je sam odpeljal tretji etapni zmagi na letošnjem Touru naproti. 

Pinot je v ozadju opravljal večino dela, saj Valverde ni želel pomagati pri narekovanju ritma, za Nibalijem sta zaostajala nekaj več kot pol minute. V tretji skupni na cesti se je Bardet zelo trudil, da bi se otresel konkurence, vendar je vse njegove napade pokril razpoloženi van Garderen, ki je dokazal, da se tudi v najtežjih gorskih etapah lahko enakovredno kosa s konkurenco. Njihov zaostanek je znašal minuto in 15 sekund.

Nibali je tudi ob prihodu v cilj izgledal sveže in odločeno, da rumene majice ne izpusti več iz rok. Majka je osvojil drugo mesto, Konig pa tretje. Valverde in Pinot sta zaostala dobrih 50 sekund, tretja skupina pa minuto in 23 sekund. Ritchie Porte je ciljno črto prečkal 8 minut in 52 sekund za Nibalijem in je izpadel iz boja za najvišja mesta.

V skupnem seštevku ima kolesar Astane 3 minute in 37 sekund prednosti pred Valverdejem in še slabo minut več pred tretjim Romainom Bardetom. Četrti je Pinot, peti pa van Garderen. Jutri bo na sporedu še ena gorska etapa s ciljnim vzponom na Risoul.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ