Nibali prvič na Flandrijo: "O njej ne vem nič."

Nibali prvič na Flandrijo: "O njej ne vem nič."
27.01.2018 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali bi sezono moral začeti na dirki po San Juanu v Argentini, vendar pa je imel težave z zdravjem. Aprila pa se mu obeta zahteven program dirk. Tudi nekaj novega.

Namesto januarja v Argentini bo sezono začel februarja na dirki po Abu Dabiju. A to niti ni tako pomembno, kot je potem nadaljevanje.

Predvsem april bo zanj očitno zahteven, saj se namerava prvič v karieri udeležiti dirke po Flandriji. na klasika, znani po kratkih, a strmih in tlakovanih vzponih. “O dirki ne vem nič. Samo to, kar lahko vidiš prek televizije. Nikoli je nisem odpeljal, želim pa poskusiti. To bo odlična izkušnja. Podobno, kot je Bradley Wiggins nastopil na Pariz-Roubaix. Zaljubil se je v to dirko in jo kasneje poskušal dobiti, ” je priznal Nibali.

Seveda 33-letni Italijan prav zato ne razmišlja o tem, da bi dirko, ki bo na sporedu 1. aprila lahko dobil. Je pa edini kolesar, specialist za tritedenske dirke, ki se odlično znajde tudi na enodnevnih klasikah. Nenazadnje je že dvakrat dobil dirko po Lombardiji, bil je drugi na Liege-Bastogne-Liege, pa tretji na Milano-Sanremo … “To bo povsem nova stvar. Ne poznam trase, ne poznam dirke. Ne vem, kako bo. Želim poskusiti, saj bi rad videl, če bi se lahko v prihodnosti vrnil in poskusil doseči kaj več. Je pa to tudi dobro za samozavest pred tlakovci na dirki po Franciji, ” je še dodal Nibali.

Res. Letos se v traso Toura vračajo tlakovani odseki, vendar tisti, ki jih poznamo s klasike Pariz-Roubaix. Prav v podobni etapi je Nibali leta 2014 naredil veliko korak proti končni zmagi na Touru. Kljub vsemu pa je kapetan Bahraina Merida poudaril: “Na Roubaixu zagotovo ne bom nastopil. Del tega sem prevozil že leta 2014 in to v najslabših možnih vremenskih razmerah. ” Najbližje tlakovcem bo tako prav na prej omenjeni dirki po Flandriji. “Rad bi videl, česa sem sposoben. Nisem Michal Kwiatkowski. Najprej moraš spoznati vse ovinke in vzpone, sam pa sploh še nisem nastopal na dirkah v Flandriji., kot je Harelbeke in druge. Tu se soočiš s specialisti za klasike, ki celotno pomlad posvetijo zgolj tisti dirki. Gre za kratke, zahtevne vzpone, kjer potrebuješ moč, ki jo imajo Sagan, Gilbert in Van Avermaet. ”

Sicer pa se je Nibali za cyclingweekly spomnil nasveta njegovega prvega menedžerja, ko je leta 2005 prestopil med elito. Takrat kot član Fasse Bortolo, ki jo je vodil Giancarlo Ferretti. “Spomnim se, kako mi je ob prestopu rekel, da v prvih dveh poskusih, največ treh greš na dirko, da jo spoznaš. V četrtem poskusu pa jo greš dobiti. To je rekel Ferretti. ” Prav zanimivo. Že dan po dirki po Flandriji bo Nibali začel zahtevno in prestižno dirko po Baskiji. To pomeni, da bo takoj po dirki iz Bruslja odletel v Bilbao. “Samo urnik moramo dobro načrtovati, saj je dirka po Baskiji na sporedu že dan potem. Flandrija je zahtevna dirka in zagotovo mi bo pobrala kar precej moči pred Baskijo, vendar pa bo to dober trening. Pomagalo bo tudi pred ardenskimi klasikami.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ