Nibalijev podvig in solze na domačih cestah

Nibalijev podvig in solze na domačih cestah
02.10.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Vincenzo Nibali je z napadom in odlično samostojno akcijo prišel do zmage v skupnem seštevku na dirki po Siciliji.

Na štiridnevni dirki po Siciliji so organizatorji najtežjo etapo pripravili prav za konec. Četrta etapa. Sant’Agata di Mitello je gostila start, cilj pa Mascali. Kolesarji so na 180 kilometrov dolgi etapi premagali dva vzpona ekstra kategorije.

V pobegu dneva je sodeloval tudi Chris Froome, medtem ko je po včerajšnjem slavju vodstvo v skupnem seštevku branil Alejandro Valverde. A razlike so bile majhne. Na zadnjem vzponu ekstra kategorije je bilo pobega konec. Vzpon Sciara di Scorciavacca je dolg 9,7 km, povprečni naklon pa je 6,4-odstoten. Na vrh so kolesarji prišli po 163 kilometrih dirkanja. Sledil je samo še spust in ravninski del do cilja.

Predvsem UAE Team Emirats je skrbel za selekcijo. 22 kilometrov pred ciljem pa je pospešil Vincenzo Nibali. Nihče mu ni sledil. Nibali je na zanj domačih blestel. Slavil je etapno zmago s kar 49 sekundami prednosti pred zasledovalno skupinico, v kateri je bilo kar 14 kolesarjev. Za Nibalija - letos zapušča moštvo Trek in se vrača v Astano - je to prva zmaga po 27. juliju 2019, ko je dobil etapo na dirki po Franciji.

Takrat je to bil zadnja gorska etapa od Albertvilla do Val Thorensa. Po cilju pa Italijan - sicer vajen velikih uspehov, saj je nenazadnje dobil že vse tritedenske dirke - ni mogel skrivati navdušenja ob tem podvigu. Na cilju je komajda zadrževal solze. "Neverjetno je zmagati doma. Ne morem opisati. Preplavila so me čustva, ki jih ne znam opisati," je priznal Nibali. Nibali je dobil tudi dirko pred Valverdejem in Alessandrom Covijem.

V nedeljo pa se bo končala šestdneva dirka Cro Race oziroma dirka po Hrvaški. Tam nastopa tudi Adria Mobil, pa še Domen Novak, ki zastopa barve Bahraina Victoriousa. Štiri etape so že za kolesarji. Prvo je dobil Phil Bauhaus, drugo in četrto - ta se je končala v Crikvenici - je dobil mladi Olav Kooij. V tretji etapi do Makarske je bil najboljši Milan Menten.

V skupnem seštevku vodi Norvežan Anders Skaarseth. Skuoaj z Mentenom imata isti čas. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je Andi Bajc na 15. mestu. 17. je Žiga Grošelj. Gal Glivar je 33., a vsi zaostajajo za vsega 12 sekund. Glivar je četrti med mladimi, Hočevar pa šesti v tem seštevku. Dirka se bo končala v nedeljo v Zagrebu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ