Nihče ni bil kos van Baarleju, Mohorič do zadnjih metrov v igri za stopničke

Nihče ni bil kos van Baarleju, Mohorič do zadnjih metrov v igri za stopničke
25.02.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Omloop Het Nieuwsblad

Na uvodu v belgijske klasike so kolesarji Jumbo Visme upravičili vlogo favoritov, odlično predstavo je z zmago kronal novinec Dylan van Baarle. Skupinico z Mohoričem je glavnina ujela šele 200 metrov pred ciljem.

Na »mali Flandriji«, klasiki Omloop Het Nieuwsblad, so bili kolesarji Jumbo Visme v vlogi favoritov za končno zmago, saj so imeli na štartu kar pet močnih kolesarjev. Dirka je potekala povsem po njihovih taktih, dogajanje pa se je začelo že zelo zgodaj.

Večja ubežna skupina si nikoli ni privozila dovolj prednosti, da bi bila nevarna za zmago, 65 kilometrov pred ciljem so imeli le še dobro minuto naskoka in glavnina jim prav veliko pozornosti ni posvečala. V seriji tlakovanih odsekov na ravnini in vzponov, ki so si sledili v hitrem zaporedju, so napadi prihajali z leve in z desne, spremljali smo res zanimivo dirko.

Tratnik tlakoval pot do zmage za kapetana van Baarleja

Eden glavnih protagonistov je bil Jan Tratnik, ki je od približno 40 kilometrov pred ciljem pa do 25 kilometrov pred ciljem nadzoroval čelo dirke in pokrival vse poizkuse pobegov. Tratnik je bil res v izvrstni dnevni formi, bil je tudi ključen pri odločilnem napadu van Baarleja dobrih 20 kilometrov pred ciljem.

Takrat je Tratnik pred levim ovinkom, ki je signaliziral vstop na vzpon, raztegnil skupino s silovitim tempom, takoj po začetku klanca pa je van Baarle pohodil pedala in tekmeci so bili takoj v slabem položaju, saj so morali nadoknaditi nekaj deset metrov zaostanka.

S težavo so Nizozemcu sledili Mathis Le Barre, Jonathan Milan in Florian Vermeersch, a se je v naslednjih kilometrih otresel vseh in napredoval sam proti cilju. Zdržal je tudi sloviti Kapelmuur 16 kilometrov pred ciljem in vzpon na Bosberg, ki se je končal 12 kilometrov pred ciljem.

Laporte uspešno porušil ritem zasledovalcev

Na Kapelmuuru se je oblikovala zasledovalna skupina s Timom Wellensom, Matejem Mohoričem, Arnaudom de Liejem in Christophom Laportom, a je slednji dovolj uspešno rušil ritem zasledovalcev, da vodstvo van Baarleja nikoli ni bilo ogroženo.

Nizozemec je Jumbu Vismi prinesel prvo zmago v letošnji sezoni klasik, ki so si jo nedvomno zaslužili. Strahovito močni bodo, ko bo v postavi še Wout van Aert. V ozadju bi se Mohorič moral boriti vsaj za stopničke, a jih je skupina ujela le 200 metrov pred ciljem.

De Lie je kljub temu dobil šprint glavnine za drugo mesto, tretji pa je bil Laporte. Tratnik je imel veliko smole, 20 kilometrov pred ciljem je imel defekt, sicer bi tudi on končal v zasledovalni skupini kolesarjev.

Lotte Kopecky prva belgijska zmagovalka v zgodovini

Vzporedno z moško dirko je potekala tudi ženska izvedba dirke Omloop Het Nieuwsblad. Razplet je bil podoben kot pri moških, zmage se je po samostojnem napadu veselila domačinka Lotte Kopecky. Kolesarka zvezdniške ekipe SD Worx je napadla na zadnjem vzponu na Bosberg in uspela zdržati na ravninskih 12 kilometrih, ki so jo ločili od ciljne črte. Kopeckyjeva je postala šele prva belgijska zmagovalka dirke, ki jo prirejajo od leta 2006.

Šprint za drugo mesto je dobila njena ekipna kolegica Lorena Wiebes, tretja je bila Marta Bastianelli. Slovenija je imela na štartu dve predstavnici, Eugenia Bujak je končala na 50. mestu, Špela Kern je bila 90.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ