Nino Schurter v Orico GreenEdge

Nino Schurter v Orico GreenEdge
19.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
Po treh naslovih svetovnega prvaka in treh osvojenih svetovnih pokalih v olimpijskem krosu v zadnjih petih letih, se je 27-letni Švicar odločil, da se preizkusi tudi na cesti.

Nino Schurter, najuspešnejši tekmovalec švicarske ekipe Scott-Odlo MTB Racing, bo že letos nastopil na najvišji ravni, načrtuje namreč nastopa na dirki po Švici in dirki po Romandiji. Medtem ko mnogi kolesarji nikakor ne najdejo ekipe za letošnjo sezono – med njimi je še vedno tudi Grega Bole –, bo švicarski šampion v Pro Tour vstopil kar skozi zadnja vrata. Kako je to mogoče? Ker je Scott tudi opremljevalec avstralske ekipe Orica-GreenEdge, dogovor ni bil težek. Počakati so morali samo še na potrditev mednarodne in švicarske kolesarske zveze.

Frischi in Shayne Bannan ne skoparita s pohvalami
V zadnjih letih smo bili priča več uspešnim prestopom z gorskega na cestno kolo. Najuspešnejši je brez dvoma Cadel Evans, med slovenskimi kolesarji pa moramo omeniti Jureta Kocjana, ki je prestopil že kot mladinec, Jureta Golčerja in kasneje Roberta Vrečerja ter lani vrhunskega Luko Mezgeca. Letos je iz kamniškega Calcita v KD Rog prestopil tudi Rok Korošec.

Za razliko od zgoraj omenjenih pa Nino Schurter ne bo prestopil za nedoločen čas. Ob tej priložnosti je povedal: »Od nekdaj sem sanjal o nastopu na dirki po Švici, toda moje srce še vedno pripada gorskemu kolesarstvu in pri tem bo tudi ostalo. Če kdaj želim nastopiti na veliki etapni cestni dirki, pa se v sezoni 2014 ponuja perfektna priložnost. Branjenje naslova svetovnega prvaka sicer ostaja glavni cilj letošnje sezone, kasneje pa se bom v upanju, da v svojo zbirko dodam edino manjkajočo (zlato, op. a.) olimpijsko medaljo, 100-odstotno osredotočil na gorsko kolesarstvo. Prepričan sem, da lahko na poti do tega cilja veliko novega znanja in izkušenj pridobim prav z dirkanjem na cesti. «

Športni direktor ekipe Scott-Odlo MTB Racing, legendarni Thomas Frischknecht, ni skoparil s pohvalami na račun njegovega naslednika: »Nino je od nekdaj iskal načine za izboljševanje svojih sposobnosti na povsem drugačen način od 'kopi-pejst športnikov'. Takšen pač je in prav zato je tako dober na svojem področju. Zaradi teh lastnosti ga spoštujem in tudi podpiram njegovo odločitev. Trdno sem prepričan, da bo zaradi te izkušnje še močnejši. «

V Schurterjeve sposobnosti trdno verjame tudi Shayne Bannan, direktor ekipe Orica GreenEdge: »Spraviti Nina na cesto je vznemirljiv projekt. Gre za ekstremno izpopolnjenega športnika in komaj čakamo, da vidimo,kako se bo v cestni ekipi odrezal na domači grudi. «

Zgoščen tekmovalni spored
Dirka po Romandiji (29. april-4. maj) in dirka po Švici 14. do 22. junij) ne bosta edini Schurterjevi etapni preizkušnji. Konec marca bo v družbi Južnoafričana Philipa Buysa nastopil na najprestižnejši etapni MTB preizkušnji Cape Epic (23. do 30. marec). Ne samo za etapne zmage, v Južni Afriki bosta gotovo nevarna tudi za skupno razvrstitev! Po Cape Epicu se Schurter ne bo vrnil v Evropo, saj ga že čez dva tedna čaka prva dirka za svetovni pokal v Pietermaritzburgu. Južnoafriško prizorišče je lani gostilo svetovno prvenstvo, zmagal pa je prav Nino Schurter.

Švicar bo v začetku septembra seveda branil naslov svetovnega prvaka v Hafjellu, vprašanje pa je, ali bo v zgoščeni konkurenci ubranil naslov zmagovalca svetovnega pokala, saj bo moral zaradi dirke po Romandiji izpustiti drugo dirko za svetovni pokal v avstralskem Cairnsu. Zaradi nastopa na dirki po Švici pa bo letos izpustil evropsko prvenstvo v St. Wendlu.

Po dirki po Švici naj bi cestno avanturo končal. Pa jo bo res? In kaj sploh lahko doseže, glede na to, da večina tekmovalcev v olimpijskem krosu cestnih koles skoraj ne pogleda več? Će nič drugega, ga lahko na cesti morda pričakujemo po Riu, ko bo dopolnil 30. leto. Časa za dokazovanje na cesti bo morda še dovolj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ