Nino Schurter zmagal na 27,5 palčnih obročnikih

Nino Schurter zmagal na 27,5 palčnih obročnikih
20.03.2012 AVTOR: Jaka Jaušovec
Na obzorju nova dimenzija obročnikov za gorske kolesarje. Prihaja 27,5 palcev.

Na minuli, prvi dirki v gorskem kolesarstvu za svetovni pokal, je preizkušnjo v krosu v južnoafriškem Pietermaritzburgu dobil Nino Schurter. Vest niti ne bi bila toliko zanimiva, glede na to, da je Švicar nekdanji svetovni prvak v tej disciplini, če ne bi do zmage prikolesaril na 27,5 palčnih obročnikih. Torej, večjih od 26 palčnih, ki jih najdemo na klasičnih gorskih kolesih in manjših od tistih na 29erjih.

Direktor ekipe Scott-Swisspower Thomas Frischknech je obročnike dimenzije 27,5 palcev označil kot idealno velikost, saj združuje prednosti 26 in 29 palčnih obročnikov. Vožnja in občutki s srednjo velikostjo obročnikov so po njegovem mnenju na tehnično zahtevnem terenu podobni vožnji s klasičnim gorskim kolesom, vendar so na ravnih odsekih hitrejši in se približajo karakteristikam 29erjev. Potrdil je tudi, da so vse tri velikosti obročnikov z ekipo v Južni Afriki testirali že v decembru.

Imajo pa pri ekipi Scott-Swisspower še en dober razlog za obročnike dimenzije 27,5 palcev. Tako Schurter kot tudi Florian Vogel sta visoka le nekaj več od 170 centimetrov in zaradi nižje rasti izjemno težko dosežeta tekmovalno pozicijo na kolesih z 29 palčnimi obročniki, saj je prednji del enostavno previsok. Kolesa z 29 palčnimi kolesi so namreč primerna predvsem za kolesarje na 175 centimetri višine.

Posebej za ekipo Scott-Swisspower so pri DT Swiss izdelali karbonske 27,5 palčne obročnike v različici tubular, novim dimenzijam pa so prilagodili tudi prednje vilice. Takšno kolo bi naj bilo tudi primernejše za traso dirke na Olimpijskih igrah, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov za ta korak pri ekipi Scott-Swispower.

Omenjeni obročniki vsaj zaenkrat še niso na voljo v redni prodaji, o tem, ali jih bodo pri DT Swiss poslali na tržišče in ali bo Scott tako lansiral novo linijo koles, pa bo več znano v prihodnjih mesecih.

 

Več o ekipi Scott-Swisspower na www.swisspowertweam.ch.

 

Florian Vogel in Nino Schurter na predogledu proge:

 


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ