Nizozemke od padca do velike zmage. Batageljeva 32.

Nizozemke od padca do velike zmage. Batageljeva 32.
08.08.2016 AVTOR: D. Z.
Polona Batagelj 32. Hud Padec na zadnjem spustu. Zmagala Nizozemka Van der Breggen.

Na ženski cestni dirki v Riu de Janeiro je nastopila tudi Polona Batagelj, ki je tako še drugič v karieri na olimpijskih igrah zastopala Slovenijo, saj je bila pred štirimi leti že v Londonu. Na zahtevni 137 kilometrov dolgi dirki so za favoritinje veljale Američanke, pa Nizozemke ...

Predvsem pa Britanka Lizzie Armitstead. V primerjavi z moškimi so morale kolesarke premagati zgolj en tisti najtežji krog, a tudi to je bilo dovolj, da smo videli nadvse zanimivo dirkanje. Kmalu po startu je napadla Lotte Kopecky, ki si je hitro privozila dobri dve minuti prednosti. V ozadju se je v lov za njo podala Ellen Van Dijk. Nizozemka je tako začela napadalno vožnjo predstavnic te reprezentance.

Sledile so ji Giorgia Bronzini, Trixi Worrack in Anna Plichita. Pridružila pa se jim je še Kristin Armstrong. Na vrhu vzpona na Grota Funda je prišlo do nekaterih sprememb. Kopeckyjeva je imela še dobro minuto prednosti, najboljše pa so jo ujele na vzponu Grumari. Do cilja je bilo še 68 kilometrov. Na vrhu tega vzpona je bila glavnina z najboljšimi skupaj. Sledili so še nekateri nevarni napadi, a neuspešni.

Najnevarnejši napad je zatrla Armstrongova. Potem pa so kolesarke prišle ob vznožja zadnjega klanca Vista Chinesa. Kljub narekovanju ritma, se je v ospredju zbrala sedmerica kolesark, ki so imele nekaj več kot minuto prednosti. A to ni bilo dovolj in pod vrhom vzpona smo videli napad Mare Abbott. 20 km pred ciljem sta napadli Longo Borghinijeva in Van der Breggnova.

Hitro se je izoblikovala skupina štirih kolesark. To so bile Abbott, van der Breggen, Van Vleuten in Longo Borghini. S težavo se je v lov za njimi podala Emma Jonahnsson. Ko je napadla Van Vleutenova, ji je lahko sledila samo še Abbottova. Skupaj sta tudi prečkali najvišjo točko dirke. Sledil je spust in izjemno hitra Van Vleutnova, ki je za seboj pustila tudi Abbottovo. Imela je že pol minute prednosti, ko je v desnem ovinku grdo padla.

Nizozemka je obležala in se dolgo sploh ni premaknila. Abbottova je nadaljevala sama, pred prvimi zasledovalkami pa je imela 38 sekund prednosti. A to ni bilo dovolj. Pri moških je podobno prilžnost zapravil Majka in se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Tu pa je Abbottova ostala celo brez medalje. Američanka je bila v ospredju vse do zaključne ravnina. Ujele in v sprintu tudi prehitele so jo Van Breggnova, Johanssonova in Longo Borghinijeva.

Te so se lahko udarile za zmago. Najmočnejša pa je bila po pričakovanjih Anna Van der Breggen. »Ko sem videla, kako Annemiek leži ob cesti, sem se prestrašila. Trajalo je nekaj časa, a potem moraš nadaljevati z dirkanjem. Emma je rekla, dajva, uspelo nama bo za Anno. « In očitno je pomagalo. Breggnova je v zadnjih 150 metrih prikazala odličen sprint, premagala pa je prav Johanssenovo.

Tretja je bila Italijanka Borghinijeva. Najbolj razočarana pa vsekakor Američanka Abbottova, ki je pristala na četrtem mestu: »Nisem mogla verjeti. Videla sem znak za tristo metrov in takrat sem si rekla. Morda lahko celo zmagam. Potem pa sem se ozrla in bile so za mano in me prehitele. Težko je, obenem pa sem imela izjemno podporo pri kolegicah, ki so naredile vse, da bi mi omogočile zmago. «

Sprint manjše skupine za peto mesto je dobil Armitsteadova. Sledile so Niewiadoma, Oliveira, Neffova, Vosova in Moolmanova. Polona Batagelj je dirko končala na 32. mestu. Zaostala je za dobrih šest minut in pol.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ