Nizozemska premoč in odlični Slovenki

Nizozemska premoč in odlični Slovenki
26.09.2020 AVTOR: DZ, Sirotti

Anna Van der Breggen. Svetovna prvakinja v vožnji na čas je dobila še cestno dirko. Annemiek Van Vleuten je bila kljub poškodbi druga. Eugenija Bujak 14.

Na svetovnem prvenstvu v Imoli so morale kolesarke prevoziti 143 kilometrov. Start in cilj je gostilo dirkališče v Imoli, pred kolesarkami pa je bilo pet 28 kilometrov dolgih krogov. V vsakem krogu sta tudi dva vzpona. Prvi je Mazzolano. Ta je dolg 2,2 km, povprečni naklon pa je 7-odstoten.

Najstrmejši odsek pa je 11-odstoten. Naslednji klanec Cima Gallisterna je sto metrov daljši, povprečni naklon je ravno tako 7-odstoten, najstrmejši del pa je kar 14-odstoten. Skupno so morale kolesarke premagati kar 2800 metrov nadmorske višine.

Na startu je bilo prvič do zdaj kar pet Slovenk: Urška Bravec, Eugenia Bujak, Špela Kern, Urša Pintar in Urška Žigart. Po treh krogih se je v ospredju zbrala skupina 12 kolesark, ki so si privozile dobro minuto prednosti.

65 kilometrov do cilja se je vodilnim poskušala približati Eugenia Bujak in po več kot 15 kilometrih lova se ji je uspelo preseliti med ubežnice. Ko si je skupina devetih ubežnic privozila že več kot dve minuti prednosti so se v glavnini prebudile Italijanke.

Dva kroga pred ciljem, na vzponu Mazzolano pa je napadla Anna van der Breggen. Sledile so ji Deignanova, Borghinijeva, Ludwigova, van Vleutnova in Vosova. Nizozemke so bile hitro v številčni premoči.

Na naslednjem klancu Cima Gallisterna je z napadom začela aktualna prvakinja Van Vleuten, ki pa je nastopala kljub poškodbi zapestja. Na vrhu pa je napadla Van der Breggnova. To je bil tudi odločilen napad. Privozila si je 11 sekund prednosti in nadaljevala v samostojnem pobegu.

Kmalu je postalo jasno, da bo postala svetovna prvakinja, tako da smo potem spremljali boj za drugo mesto. Po skoraj štirih urah in 10 minutah je Anna Van der Breggen proslavljala nov naslov prvakinje.

Z 1:20 zaostanka sta se za srebrno medaljo udarili Annemiek Van Vleuten in Elisa Longo Borghini. Van Vleutnova je bila druga, Italijanka pa tretja. Naslednja skupina, v kateri so bile štiri kolesarke je zaostala za dobri dve minuti.

Marianne Vos je dobila boj za četrto mesto. Prva večja zasledovalna skupina se je lahko borila zq deveto mesto. V tej skupini sta bili tudi Eugenia Bujak, ki je z zaostankom dobrih treh minut osvojila 14. mesto in Urša Pintar, ki je bila 17. Do cilja sta na 38. oziroma 105. mestu prišli še Špela Kern in Urška Žigart.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ