Nizozemski dan v Firencah, Kristjan Kumar v pobegu!

Nizozemski dan v Firencah, Kristjan Kumar v pobegu!
29.09.2013 AVTOR: D. Z.
V soboto so na svetovnem prvenstvu v Firencah nastopali mladinci in članice. Slovenci niso bili v ospredju, v obeh kategorijah pa sta slavila Nizozemca.

Odstop vseh treh Slovenk

Najprej pa ženske članice. 139 kolesark je moralo prevoziti dobrih 140 kilometrov. Obenem tudi pet zahtevnih zaključnih krogov v Firencah. Predvsem Italijanke so vozile zelo napadalno, a v zaključnih dveh krogih je prišlo do največje selekcije. Obenem pa so svojo moč pokazale tudi prve favoritinje Nizozemke. Ob zadnjem prečkanju najdaljšega vzpona v krogu na Fiesole je v ospredju ostalo pet kolesark. Na kratkem, a strmem vzponu je odločilen napad izvedla Marianne Vos. Dirka je bila odločena. Nizozemka, prva favoritinja je nadaljevala v samostojnem pobegu in se veselila že tretjega naslova svetovne prvakinje, drugega zapored. 15 sekund za njo sta se za drugo mesto v sprintu pomerili Švedinja Emma Johansson in Italijanka Rossella Ratto. Italijanka je Švedinji morala priznati premoč. Vse tri slovenske predstavnice Polona Batagelj, Špela Kern in Urša Pintar so odstopile.

Rezultati, 140 km:

1. Marianne Vos (NIZ) 3;44:00
2. Emma Johansson (ŠVE) +0:15
3. Rossella Ratto (ITA) isti čas
4. Anna Van Der Breggen (NIZ) 0:33
5. Evelyn Stevens (ZDA) 0:46

Odstop: Polona Batagelj. Špela Kern. Urša Pintar

 

 

Mladinci: Dolg pobeg Kumarja

Tako kot članice so morali tudi mladinci prevoziti 140 kilometrov. Ravno tako tudi pet dobrih 16 kilometrov dolgih zaključnih krogov. Na startu je bilo tudi pet Slovencev. Kmalu po startu se je v ospredju sestavila večja skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Kristjan Kumar. Skupina si je sicer privozila že več kot štiri minute prednosti, a še pred zaključkom jih je glavnina ujela in dirka se je v zadnjem krogu praktično začela znova. Prav na zadnjem vzponu je napadel Mathieu Van der Poel. Nizozemec, sicer se ukvarja tudi s ciklokrosom, je hitro povečal prednost pred zasledovalci in v ciljni ravnini je imel dovolj časa, da je lahko vzel tudi nizozemsko zastavo in z njo prikolesaril v cilj. V boju za drugo mesto se je pomerila manjša skupina kolesarjev in sprint je pripadel Dancu Madsu Pedersenu. Tretji je bil Albanec Iltjan Nika. Slovenci so dirkali zelo dobro. A imeli tudi nekaj nesreče. Žiga Ručigaj je utrgal zadnji menjalnik, odstopil pa je Domen Novak. Najboljši je tako bil z dobro minuto zaostanka Matic Kolar Šafarič. Zasedel je 26 mesto. Kristjan Kumar, ki se je izkazal z dolgim pobegom, je na koncu zasedel 37. mesto. David Per pa je bil 95.

Rezultati, 140 km:
1. Mathieu van der Poel (NIZ) 3;33:14
2. Mads Pedersen (DAN) +0:03
3. Iltjan Nika (ALB)
4. Logan Owen (ZDA)
5. Lorenzo Rota (ITA)
-
26. Matic Kolar Šafarič (Slo) 1:09
37. Kristjan Kumar (Slo) 2:40
95. David Per (Slo) 10:17

Odstop: Domen Novak, Žiga Ručigaj

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ