Nora Vuelta! Tadej Pogačar do zmage! Roglič kljub padcu tretji!

Nora Vuelta! Tadej Pogačar do zmage! Roglič kljub padcu tretji!
01.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Super nedelja. Izjemna etapa. Slabih 95 kilometrov. Tadej Pogačar pa veliki junak! Dobil je etapo. Primož Roglič, padel in bil 3. Nairo Quintana vodi, Roglič pa je drugi. Pogačar 5.

Dan pred prvim dnevom počitka so se kolesarji na dirki po Španiji pomerili na zahtevnih pirenejskih prelazih. Nadvse zahtevno traso smo vam že opisali. Andorra la Vella je gostila start, po slabih 95 kilometrih pa je cilj gostil Cortals d’Encamp. Na startu so bili praktično vsi kolesarji na trenažerjih, saj so se takoj po startu pričeli vzpenjati na Coll d’Ordino.

Do 1985 metrov visokega vrha je vodil 8,9 km dolg vzpon s 5-odstotnim povprečnim naklonom. Takoj po startu je prišlo do napadov. Prva sta odločno pospešila najboljši na gorskih ciljih Madrazo in Rogličev pomočnik Gesink. Sledili so novi napadi in glavnina je bila na sicer položnejšem delu vzpona takoj po startu že krepko razpotegnjena. Potem pa je “počilo” in v ospredju se je zbrala skupina več kot 30 kolesarjev.

Med njimi so bili trije Rogličevi pomočniki, trije Lopezovi pomočniki, pa dva Movistarjeva pomočnika in štirje kolesarji Ineosa in Sunweba. Vsi so imeli podobno taktiko. Obetal se je pravi spektakel. Ritem v skupini s favoriti so narekovali kolesarji Cofidisa, ki so branili rdečo majico Nicolasa Edeta. Na prvem gorskem cilju je bil prvi Mikel Bizkarra pred Patrickom Bevinom. Privozila sta si 40 sekund prednosti pred prvo večjo skupino zasledovalcev.

Glavnina s favoriti je zaostajala za dobri dve minuti. Sledil je več kot 25 kilometrov dolg spust. Na spustu je ubežna skupina dobro sodelovala. Ujela je oba ubežnika in pred skupino s favoriti so ubežniki prednost povečali na več kot štiri minute. V najboljšem položaju pa sta v skupnem seštevku med ubežniki bila Pierre Latour in Wilco Kelderman, ki bi lahko na tak način veliko pridobila, saj sta zaostajala za vsega dobrih šest minut.

A sledil je najtežji klanec dneva. Coll de la Gallina. Vrh leži na 1910 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 12,2 km, povprečni naklon pa je kar 8,3-odstoten. Govorimo o vzponu ekstra kategorije, ki so ga kolesarji dosegli po prevoženih 56,6 km. Na klancu je napadel Tao Geoghegan Hart iz Ineosa. Ritem pa je bil še vedno izjemno hiter. V glavnini je zaradi težav s kolesom zaostal Esteban Chaves, ki je najprej dobil preveliko rezervno kolo klubskega kolege.

Kolesarji so bili razbiti po celotnem vzponu, tako da so bili spremljevalni avtomobili daleč v ozadju. Chaves je tako moral nadaljevati vožnjo s kolesom, ki ga je menjal še z drugim klubskim sotekmovalcem. Popustil je Fabio Aru in tudi nosilec rdeče majice Edet. Ostali favoriti so se držali zelo skupaj. V skupini sta bila tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Pobudo so prevzeli kolesarji Astane, saj je Lopez moral izvajati pritisk na Rogliča.

Na vrh prelaza Gallina je prvi prišel Geoffrey Bouchard, ki pa si ni uspel privoziti občutnejše prednosti pred večjo skupino zasledovalcev. Ta je bila večja, kot tista s favoriti, ki je zaostajala za okrog tri minute. V njej sta bila tudi Pogačar in Roglič, po dolgem trudu pa se je uspel vrniti tudi Chaves. Astana je nadaljevala z narekovanjem ritma tudi na spustu. Sledila je priprava na zaključno vzpenjanje.

Na serijo treh vzponov. 19 kilometrov pred ciljem je že napadel Lopez, Roglič pa ga je v svojem ritmu hitro ujel in takoj je ostala četverica: Roglič, Lopez, Quintana, Valverde. Zaradi spogledovanja in taktiziranja so se nekateri uspeli vrniti. Po Valverdejevem pospeševanju je ponovno napadel Lopez, ki pa je nadaljeval sam. Svoje kapetane so hitro počakali nekateri pomočniki, ki so predtem sodelovali v pobegu.

Izagirre je pomagal Lopezu. Roglič pa je ostal brez pomočnika, potem ko je odpadel Bennett. Tako je Roglič moral narekovati ritem, prejel pa je bolj malo pomoči preostalih konkurentov. Predvsem Valverde mu je ves čas zgolj sledil. 14 kilometrov pred ciljem je Gesink, ki je predtem sodeloval v pobegu vendarle počakal Rogličevo skupino in pomagal pri narekovanju ritma. A kmalu je Roglič ostal sam.

Sledili so mu Quintana, Valverde, Majka, Izagirre in še vedno izjemni Pogačar. Predvsem Quintana je večkrat spremenil ritem. A tudi Lopez – iz ubežne skupine ga je počakal še Fuglsang – ni mogel narediti občutnejše razlike. Zgolj dobre pol minute prednosti je imel dobrih deset kilometrov pred ciljem. Na vrhu vzpona je močno deževalo. Cesta je bila polna vode, televizijski prenos pa je bil tudi zelo slab, tako da pravega dogajanja v zaključku na najbolj zanimivem "gravel" odseku nismo mogli spremljati.

Prišlo je do novih sprememb. Lopeza je skupina ujela. Roglič pa je zaostal, saj je zaradi motorista celo padel. Tako je moral nadaljevati sam v lovu za preostalimi. Zato pa je blestel Pogačar, ki je slabih pet kilometrov pred ciljem napadel skupaj s Quintano. Kolumbijec je lahko računal tudi na Marca Solerja. Ta je sam vozil v ospredju zmagi naproti, ko so ga iz avtomobila ustavili. Z odločitvijo je bil zelo nezadovoljen. Moral je počakati na Quintano, medtem ko je Pogačar manj kot tri kilometre pred ciljem spet napadel.

Nihče več mu ni mogel slediti. Roglič se je tudi vrnil v igro in na koncu prehitel Lopeza. Sledil pa mu je lahko le Valverde. Pogačar pa sam proti cilju. V neverjetnem ritmu. Najmlajši kolesar na dirki je slavil prestižno zmago! Quintana je bil drugi, Roglič pa že tretji! Za Pogačarjem je zaostal za 48 sekund in samo 15 sekund za Quintano. Sledili so Valverde, Soler, Pernsteiner, Higuita, Kelderman, Lopez in Geoghegan Hart.

V skupnem seštevku je Quintana prevzel vodstvo. Roglič je zdaj drugi in za Kolumbijcem zaostaja za vsega šest sekund. Lopez je tretji, četrti Valverde. Peti pa že Pogačar. Njegov zaostanek 1:42.

Pred kolesarji je dan premora. Potem pa posamična vožnja na čas.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ