Notranjsko-primorski krog

Notranjsko-primorski krog
11.11.2015 AVTOR: Matej Zalar
V Vipavsko dolino se podajte po poteh starih Rimljanov in se na Notranjsko vrnite čez Predmejo. ...

V Vipavsko dolino se podajte po poteh starih Rimljanov in se na Notranjsko vrnite čez Predmejo.

Kar nekaj zanimivih klancev je tudi izven slovenskega alpskega sveta in tja se splača odpraviti, ko se temperature nekoliko spustijo in so prijetne kvečjemu še do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Še letos sem hotel v kolesarski dnevnik vpisati tudi vzpon na Predmejo, ki sem ga začinil še z nekaj zanimivimi gorskimi cilji. Po startu v Ljubljani sem se ogrel z vzponom na Ulovko in se po spustu v Logatec soočil z dolgim vzponom čez planoto Hrušico in hitrim spustom v Ajdovščino. Tam se začne strm vzpon na Predmejo, od koder sem se spustil nazaj na Col in se vzpel do Črnega Vrha nad Idrijo, potem pa v Godoviču zavil v Idrijo in nadaljeval vse do Cerknega ter se na Gorenjsko vrnil čez Kladje. V Ljubljano sem šel potem po najkrajši poti – čez Suhi Dol in skozi Horjul.

Na Notranjsko čez Ulovko
Ker vas čaka dolga pot in želite do začetka prvega vzpona priti čim hitreje, lahko birokratsko neumnost v živo občutite na glavni cesti Ljubljana –Vrhnika, kjer so nekaj kilometrov kolesarske poti uredili zgledno, sicer pa se soočimo z vsem, kar je mogoče narediti narobe: strmimi klančinami na uvozih in izvozih, koncem asfalta in pošiljanjem kolesarjev z ene strani ceste na drugo. Obenem kolesarske steze za nekaj časa tudi zmanjka. Briljantna prezentacija nesposobnosti!

Na Vrhniki se torej zavije desno, proti Horjulu, in potem levo na Zaplano, kjer s ezačne prvi vzpon. Mimo nekdanjega smučišča na Ulovki nadaljujete naravnost, kjer se cesta nekoliko spusti, potem pa spet vzpne skozi vas Jamnik. V prvem večjem križišču se držimo glavne ceste desno in nadaljujemo z vzponom proti Zaplani. Šele ko gremo mimo cerkve sv. Urha, se začne hiter spust z nekaj zaprtimi ovinki, ki nas pripelje do križišča. Tam zavijemo desno in po razgibani cesti, ki se navsezadnje spusti do glavne ceste Logatec –Žiri. Zavijemo levo in pridemo v središče Logatca, kjer se odpeljemo desno, po glavni cesti proti Kalcam, kjer se boste kolesarski stezi verjetno spet raje ognili.

Na Primorsko po stari rimski cesti
Lepši del izleta se začne v Kalcah. Z glavne ceste zavijemo levo le kakšnih sto metrov za križiščem kjer se levo odcepi cesta proti morju. Čez planoto Hrušico, kjer je vedno precej hladno, se peljemo po stari rimski cesti, ki je povezovala Akvilejo (Oglej) in Emono. Cesta se vzpenja bolj ali manj strmo, večkrat se tudi povsem zravna, proti vrhu pa sem ter tja za nekaj metrov tudi spusti. Na najvišji točki rimske ceste danes stoji gostilna Stara pošta, kjer je bila že v rimskih časih preprežna postaja s pošto. Kasneje so prav tu postavili vojaško trdnjavo na obrambni liniji s sistemom utrdb, ki je Rim ščitila pred vdori barbarov z vzhoda.

Cesta se potem še nekoliko vzpne, sledi pa dolg in hiter spust skozi Podkraj in Višnje, kjer hitro presežete 80 km/h (previdno ob burji!). V Colu se držimo levo in s spustom po odlični, široki cesti nadaljujemo do Ajdovščine, kjer skozi mestno središče poiščemo pot proti Lokavcu. Tam se po dobrih 70 kilometrih začne najzahtevnejši odsek poti – pred nami pa je še dobrih 130 kilometrov!

Ob Idrijco in proti Rovtam
Vzpon na Trnovski gozd je še posebej brutalen, če piha burja. Točno to se je zgodilo, ampak najtežji vzponi so skoraj vedno tudi najlepši. V živo vklesana cesta ima v Sloveniji le nekaj primerjav, prometa pa skoraj ni. Ko pridemo v vas Predmeja, zavijemo desno – nazaj na Col, le malo nad križišče, kjer smo prišli iz Podkraja. A ne pričakujte, da se boste takoj spustili. Čaka vas še nekaj kratkih vzponov in spustov po kraški planoti, kjer bi lahko ob bolj turistični vožnji opazovali cel kup naravnih pojavov, vključno z ledeno jamo, tik ob cesti pa pod Sinjim vrhom vidite škraplje. Kmalu za tem se cesta vendarle spusti na Col, kjer zavijemo desno in se takoj soočimo z novim vzponom – na poti proti Črnemu Vrhu nad Idrijo se vzpnemo za dobrih dvesto metrov, potem pa nas čaka spust po obupni cesti.

Skozi Črni Vrh nadaljujemo po glavni cesti, ki se še enkrat za kratko vzpne, potem pa do Godoviča samo še spušča. Tam se priključimo trasi Maratona Franje. Spustimo se v Idrijo in do Cerknega, potem pa nadaljujemo z vzponom čez Kladje in spustom v Gorenjo vas. Tam zavijemo desno in se podamo v obratni smeri Male Franje čez Suhi Dol in skozi Vrzdenec in Horjul nazaj v Ljubljano.

Obilo možnosti za krajšanje poti
Iz Ljubljane vas čaka dobrih dvesto kilometrov s kar šestimi omembe vrednimi klanci, med katerima ne gre podcenjevati predvsem Predmeje in Kladja, zato bo najverjetneje zmanjkalo časa za oglede številnih znamenitosti ob poti. Seveda lahko pot tudi občutno skrajšate. Začnete lahko na Vrhniki, s čimer je pot krajša za približno trideset kilometrov. Če v Godoviču raje zavijete čez Medvedje Brdo in se po hitrem postopku vrnete v Logatec, pa se izognete dolgemu ovinku skozi Idrijo in Cerkno ter klancema na Kladje in Suhi Dol – tako postane tura povsem obvladljiva tudi za tiste, ki se jim na kolesu ne ljubi vztrajati več kot pet ur.                

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ