Nov dan presežkov, nova dvojna slovenska zmaga!

Nov dan presežkov, nova dvojna slovenska zmaga!
13.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Na Touru se je v nedeljo spisalo novo poglavje rumeno-bele slovenske pravljice. Na vrhu Grand Colombierja je Tadej Pogačar dobil šprint za etapno zmago pred Primožem Rogličem, oba pa sta še povečala prednost pred zasledovalci.

Etapa s tremi vzponi po različnih straneh na Grand Colombier je bila napovedana kot ena najtežjih na letošnji dirki po Franciji in na koncu je svoj status povsem upravičila. Že na začetku zadnjega, kar 17 kilometrov dolgega vzpona ekstra kategorije sta popustila Egan Bernal in Nairo Quintana in hitro je bilo jasno, da se njune želje po naskoku na rumeno majico danes končujejo, na koncu je Quintana izgubil štiri, Bernal pa več kot 7 minut.

V ospredju je vlak Jumbo Visme deloval brezhibno, Wout van Aert je spet poskrbel za največjo selekcijo, nato pa je njegovo delo nadaljeval Tom Dumoulin in tekmeci so popuščali drug za drugim.

Tempo je bil tako hud, da napadov sploh nismo videli in odločal je šprint v zadnjih 500 metrih za etapno zmago. Pogačar ga je začel na desni strani ceste, Roglič na levi in ko si je Pogačar priboril pol kolesa prednosti, se je »Roglič« sprijaznil z drugim mestom in zmago prepustil mlajšemu kolegu, sam pa končal na drugem mestu.

»Bila je zelo težka etapa, Jumbo je narekoval visok ritem, zahtevno je bilo tudi zaradi vročine, na koncu pa sem čakal na šprint in zelo sem vesel, da sem še enkrat uspel zmagati. Tempo Jumba je bil tako visok, da ni imelo smisla napadati, raje sem počakal na zaključek,« je po zmagi povedal Pogačar, nato se je ozrl še proti zadnjemu tednu dirke: "Cilj je, da napadem rumeno majico, trenutno Roglič izgleda nepremagljiv, a se v zadnjem tednu lahko zgodi marsikaj, lahko imam jaz tako slab dan, kot ga je imel danes Bernal, lahko ga ima Primož, bomo videli, dirka je še dolga."

Po še eni dvojni zmagi je jasno, da sta Roglič in Pogačar najboljša hribolazca na letošnji dirki in zdi se, da rumeno majico Rogliča lahko ogrozi le še Pogačar. A je ob tem vseeno potrebno ostati miren in pazljiv, vseeno je pred kolesarji še celoten zadnji teden dirke po Franciji, v katerem se lahko zgodi še marsikaj, tudi kakšen slab dan, kot ga je danes doživel Bernal.

A danes zagotovo lahko uživamo v novem poglavju slovenske pravljice na Touru, ki se piše v rumeno-belih barvah. Po tretji dvojni zmagi ni več niti sence dvoma o prevladi Slovencev na letošnji dirki!

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ