Nov mejnik Tadeja Pogačara: Današnji načrt je bil drugačen

Nov mejnik Tadeja Pogačara: Današnji načrt je bil drugačen
24.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke po Kataloniji. Dobil jo je na izjemen način, z etapno zmago v Barceloni. To je bila četrta zmaga na letošnji dirki.

Sedemdnevna dirka po Kataloniji se je končala s tradicionalno etapo v Barceloni. Kolesarji so sicer najprej zapustili središče mesta in naredili daljši krog, potem pa so se vrnili na tradicionalne krajše kroge prek vzpona Montjuic. Opravili so jih pet in tam je prišlo do številnih napadov.

Tadej Pogačar je z moštvom UAE branil prepričljivo vodstvo, tokrat pa je že na startu dejal, da želijo priti do etapne zmage še s katerim drugim kolesarjem, saj je sam dobil vse tri gorske etape. Zato je ob vstopu na kroge napadel Marc Soler, ki se je podal v lov za ubežniki. A Solerjeva akcija je bila prezgodnja, tako da so ga ujeli. Ob predzadnjem vzpenjanju na Montjuic je pospešil tudi Pogačar, ki je poskrbel za večjo selekcijo, vseeno pa so skupinico, ki mu je uspela slediti ujeli.

Vsega dobrih 20 kolesarjev se je tako po 145 kilometrih dirkanja lahko potegovalo za zmago. Še pred vstopom v zaključni kilometer pa je vse poskusil presenetiti Joao Almeida, a tudi njega je skupina ujela. Sledil je sprint, v katerem pa je bil najmočnejši Tadej Pogačar. Potem, ko je dobil vse tri gorske etape in je v prvi zasedel drugo mesto, je zdaj slavil še četrto etapo na letošnji dirki. Na tej dirki - gre za najstarejšo etapno preizkušnjo v Španiji - je nastopil prvič.

Pobral pa je vse, kar je lahko. Bil je najboljši v skupnem seštevku, najboljši po točkah in najboljši na gorskih ciljih. Najboljši med mladimi je bil Lenny Martinez, najboljša ekipa pa Bahrain Victorious. Drugi Mikel Landa je v skupnem seštevku za Pogačarjem zaostal za 3:41, tretji Egan Bernal pa kar za 5:03. Sledili so Aleksander Vlasov, Enric Mas, Chris Harper, Lenny Martinez, Antonio Tiberi, Joao Almeida, Lorenzo Fortunato …

Kaj pa je Pogačar povedal medijem po koncu dirke?
O načrtu pred zadnjo etapo: Danes je bil načrt drugačen. Poskusili smo zmagati z Marcom Solerjem, vendar je po mojem mnenju napadel prezgodaj. Odločil se je za napad v prvem krogu. Opravil je odlično delo, bil je res dober, vendar pa to ni bila zmagovita poteza. Na žalost. Na koncu smo imeli v igri še Joaa. Tudi on je bil v zaključku izjemen in skoraj mu je uspelo priti do cilja. Sam sem hranil moči, če bi prišlo do sprinta. Super vesel sem, da mi je uspelo spet zmagati.

O poteku celotne dirke: Celoten teden mi je veliko pomenil. Mislim, da sem lani imel težko polovico leto. Da sem sezono lahko začel na tak način, je fantastično. Ta zmaga je za samozavest, saj vidim, da je forma zelo dobra. Sem na dobri poti proti Giru in Touru.

O drugačni dirki: Formo sem potrdil že na dirkah Strade Bianche in Milano-Sanremo. Tu pa je bila nekoliko drugačna trasa z veliko več vzponi. Celoten teden je bil fantastičen. Ne samo jaz, celotna ekipa je pokazala, da smo na dobri poti.

O tem, kaj je bilo danes najbolj pomembno. Noge ali taktika: Močne noge so bile zelo pomembne, saj tudi današnja etapa, kljub šestim dnem intenzivnega dirkanja ni bila lahka. Moraš imeti dobre noge, a tudi kot ekipa smo dirkali izjemno dobro. Vseskozi smo imeli kolesarja v ospredje, vedno smo imeli vse pokrito. Taktika na tem krogu je zelo pomembna.

O tem, če je v najboljši formi: Rekel bi, da se na kolesu počutim najboljše do zdaj. Naredil sem korak naprej, tako da še bolj uživam na kolesu. Vsak dan grem z nasmehom na kolo, saj se z načinom treninga počutim dobro. Res sem vesel in to je kdaj bolj pomembno kot same številke.

O naslednjih izzivih: Zdaj si moram res dobro spočiti po tako zelo intenzivnem in težkem tednu. Potem pa sledijo priprave na Giro. Treningi bodo nekoliko drugačni kot so bili do zdaj. Videli bomo, kaj nam prinese prihodnost.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ