Nov šov Evenepoela ter prepričljiva Fuglsang in Quintana

Nov šov Evenepoela ter prepričljiva Fuglsang in Quintana
23.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Poleg dirke v Turčiji so se končale še tri etapne dirke državah, ki spadajo med kolesarske velesile. Zmagovalci pričakovani: Evenepoel, Fuglsang in Quintana.

Portugalska
Tokrat gremo najprej na Portugalsko. Končal se je dirka “pro serije” po Algarveju. Zadnji dan je bila na sporedu posamična vožnja na čas v mestu Lagoa. Dolga je bila 20,3 km.

V skupnem seštevku so bile razlike sicer zelo majhne, a je bil glavni favorit za končno zmago vseeno vodilni Remco Evenepoel. Kljub mladosti je v teh dneh pokazal, da je izjemno pripravljen, pa čeprav je po cilju povedal, da še ni v najboljši formi. Rohan Dennis je na razgibani progi ob prečkanju ciljne črte postavil najboljši čas in je lahko dolgo sedel na vročem stolu. Svetovni prvak je progo premagal v 24 minutah in 17 sekundah.

Za njim so zaostali Kung, Schachmann, Lopez, Kwiatkowski … A kot zadnji se je na progo podal Remco Evenepoel. V tej disciplini je lani že med elito postal evropski prvak, na svetovnem prvenstvu pa je zaostal samo za Dennisom. Tokrat pa je bil Evenepoel še hitrejši, celo hitrejši od Avstralca. Progo je premagal s časom 24:07. Povprečna hitrost pa 50,5 km/h. Dennis se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Stefan Kung.

Še končni vrstni red. Evenepoel je dobil še drugo etapno dirko letos. Tokrat je za 38 sekund ugnal Maximiliana Schachmanna in za sekundo več v vožnji na čas presenetljivo hitrega Miguela Angela Lopeza. Sledijo Rui Costa, Tim Wellens, Simon Geschke, Lennard Kamna, Bauke Mollema … Na dirki je nastopil tudi Jan Polanc, ki je v skupnem seštevku zasedel končno 15. mesto. Zaostal je za 2:27.

Španija
S peto etapo in ravno tako s posamično vožnjo na čas se je v Španijikončala dirka po Andaluziji. Kolesarji so se pomerili v 13 kilometrov dolgem kronometru s startom in ciljem v Mijasu. Trasa je bila nadvse zahtevna. Kolesarji so morali premagati tudi makadamski odsek, pa strm vzpon in daljši spust v drugem delu.

Razlike v kronometru pa so bile precej manjše, kot na Portugalskem. Jakob Fuglsang je branil vodstvo v skupnem seštevku in bilo je praktično jasno, da bo Dancu to tudi uspelo. Še vedno pa je bila v igri prestižna etapna zmaga. Na tako zahtevni progi se je najbolje znašel Belgijec Dylan Teuns, ki je progo premagal s časom 17:57. Povprečna hitrost pa 43,45 km/h. Z istim časom je teh 13 kilometrov odpeljal Fuglsang na drugem mestu.

Sledila sta Alex Edmondson in Pello Bilbao, pa McNulty, Izagirre, Haig, Harper, Oliveira, Colbrelli in na enajstem mestu Matej Mohorič, ki je za zmagovalcem etape in obenem klubskim kolegom zaostal za 36 sekund. Končni vrstni red? Fuglsang je dirko dobil s kar 59 sekundami prednosti pred Jackom Haigom in 1:12 pred Mikelom Lando. Sledijo Izagirre, Teuns, Bilbao, McNulty, Soler, Fernandez in Vanhoucke.

Francija
Končala se je tridnevna dirka Tour des Alpes Maritimes et du Var v Franciji. Tam je prevladoval Kolumbijec Nairo Quintana. Tudi v zadnji, ravno tako zelo zahtevni etapi je bil prepričljiv.

Kolesarji so se morali po razgibanem terenu za konec podati še na Mont Faron. Cilj je bil na 499 metrih nadmorske višine. Zaključni klanec je bil dolg 5,7 km, povprečni naklon pa 8,4-odstoten. Podobno, kot v prvi etapi so na svoj račun prišli ubežniki. Pred glavnimi favoriti za končni uspeh jih je uspelo priti šest. Zmagal je Julien Bernard pred Nansom Petersom.

Po dobrih treh urah in pol dirkanja je na zadnjem vzponu tudi Quintana, ki je branil vodstvo v skupnem seštevku pokazal, da je v izjemni formi. Brez težav je zadržal vodstvo, na koncu pa sta mu lahko sledila saom Romain Bardet in Richie Porte. Quintana je, tako kot Evenepoel dobil še drugo etapno dirko v tej sezoni. Za 40 sekund sta v skupnem seštevku zaostala Romain Bardet in Richie Porte. Sledijo Kangert, Edet, Pinot, Roche, El Fares, Masnada in Valter.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ