Nova izjemna predstava Primoža Rogliča

Nova izjemna predstava Primoža Rogliča
13.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Le kdo ga še lahko ustavi? Primož Roglič je spet pokazal izjemno predstavo. Dobil je gorsko drugo etapo na dirki po Dofineji in je prevzel tudi vodstvo.

Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji druga etapa. Potem, ko je prvo, ki je sicer bila zelo razgibana, a ne ekstremno težka je majico vodilnega nosil Wout van Aert. Tokrat pa je bil dan za prave hribolazce in pričakovali smo boj največjih zvezdnikov. Na sporedu je bila 135 kilometrov dolga etapa.

Vienne je gostil start, cilj pa Col de Porte. Pred zaključnim klancem so morali kolesarji premagati tri kategorizirane klanca. Po enega tretje in četrte kategorije, potem pa še enega prve kategorije. Jasno pa je bilo, da bo zmagovalec odločilno potezo potegnil proti vrhu zaključnega klanca. Col de Porte leži na 1316 metrih nadmorske višine, do tja pa vodi 16,6 km dolg klanec s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom.

Na startu so tudi štirje Slovenci. Poleg Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja še Matej Mohorič in Jan Polanc. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Geoffrey Soupe (Total Direct Energie), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Jasha Sütterlin (Team Sunweb), Ben O’Connor (NTT Pro Cycling), Michael Schär (CCC Team) in Fabien Doubey (Circus-Wanty Gobert).

Vse je bilo mirno vse do ravnine pred zaključnim vzponom. Tam sta padla Dan Martin in Sergio Higuita, ki sta potrebovala kar nekaj časa, da sta se pobrala. Prvi je vzpon začel ubežnik Armiral, v glavnini pa je veliko dela opravil kar nosilec rumene majice Van Aert. 12 kilometrov pred ciljem pa so pospešili kolesarji Ineosa in štiri kilometre kasneje je skupina z najboljšimi že ujela Armirala.

Sledila je velika selekcija, odpadli so Alaphilippe, Yates, Valverde, Froome, nekoliko kasneje pa tudi Steven Kruijswijk, Uran, Mas … Predvsem Michal Kwiatkowski in Geraint Thomas sta naredila veliko škode. Potem pa je Ineosov vlak z napadom razdrl Emanuel Buchmann. Odgovorili pa so Roglič, Quintana in Pinot. Potem se je na čelo postavil Sepp Kuss in postavil stvari na svoje mesto, medtem ko je nekoliko popustil tudi izjemni Tadej Pogačar.



Zadnji kilometer:



Quintana in Buchmann sta sicer poskušala s spreminjanjem ritma, a vseh igric je bilo konec, ko je Roglič spet pospešil v zadnjem kilometru. Slediti mu ni mogel nihče več in Roglič je prišel do zaslužene, prepričljive zmage. Osem sekund so izgubili Pinot, Buchmann in Maritn, deset sekund pa Quintana, Lopez, Martinez, Landa, Porte in Bernal. Pogačar je z zaostankom 1:01 zasedel 15. mesto. Jan Polanc je bil 48., Matej Mohorič pa 114.

"To je velik dosežek za ekipo. Še enkrat smo dokazali, da smo dobro pripravljeni. Celotna ekipa je opravila zares dobro delo in vesel sem, da sem spet zmagal," je po cilju dejal Roglič: "Vsi smo vedeli, da je klanec na koncu težek, nadzor pa smo prevzeli že od začetka. Fantje so zares močni in uspelo jim je vse izpeljati do konca, tako da sem vesel, da mi je uspelo priti do zmage."



Povzetek etape:








Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ