Nova lokacija zadnje etape dirke po Franciji?

Nova lokacija zadnje etape dirke po Franciji?
08.06.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V javnosti so se pojavile govorice, da naj bi organizatorji dirke po Franciji razmišljali o tem, da se bo veliki Tour leta 2024 končal v Nici in ne tako kot ponavadi na pariških Elizejskih poljanah.

Leta 2024 bo na sporedu že 111. dirka po Franciji. Če se vsako leto ugiba, kje se bo največja kolesarska dirka začela, pa je vse jasno glede vprašanja, kje se bo končala. Zadnjih 47 let cilj že po tradiciji gosti Pariz. Vajeni smo gledati kolesarje na Elizejskih poljanah.

Še posebej lepo je bilo v zadnjih dveh sezonah, ko je tam v rumeni majici glavno besedo imel Tadej Pogačar. Elizejske poljane so tudi po zaslugi dirke po Franciji zelo popularne. A leta 2024 se prav lahko zgodi, da bo prišlo do velike spremembe. Italijanski časopis Gazzetta dello Sport se je razpisal o tem, da naj bi se dirka po Franciji leta 2024 začela v Firencah.

S tem bi vsi skupaj počastili nekdanje italijanske junake francoske preizkušnje Gina Bartalija, Riccarda Nencinija, Marca Pantanija, Ottavia Bottecchio in Fausta Coppija. Poleg tega pa nameravajo spremeniti tudi lokacijo zadnje etape. Ta naj bi se končala ob morju v Nici. Torej tam, kjer se je začel Tour 2020, ki ga je na spekakularni način dobil Tadej Pogačar. Razlog? Olimpijske igre, ki jih takrat gosti prav Pariz.

Dirka po Franciji se bo - tega smo v času poletnih olimpijskih iger že vajeni  - začela teden prej kot običajno. Leta 2024 bo to 29. junija. Končala pa se bo 21. julija. Olimpijske igre se bodo začele 26. julija. Cestna kolesarska dirka pa je na sporedu v prvih dneh. Agencija ASO, ki je zadolžena za organizacijo Toura zato meni, da je skorajda nemogoče le nekaj dni pred slavnostno otvoritvijo olimpijskih iger v Pariz pripeljati še kolesarsko karavano.

Kaj pa začetek Toura 2024? Italijani naj bi organizatorje prepričali tudi s finančnimi sredstvi. S prostovoljnimi prispevki prebivalcev Toskane, Emilie Romagne in Piedmonta, pa tudi s prispevki številnih podjetij naj bi tako zbrali okrog deset milijonov evrov. Leta 2024 bo minilo tudi sto let od prve zmage Italijana na Touru. To je bil Ottavio Bottechia. Govori se tudi o tem, da naj bi se vse skupaj začelo v Firencah.

V prvi etapi naj bi se poklonili Ginu Bartaliju, v drugi, ki naj bi se začela v Cesenaticu pa Marcu Pantaniju. V tretji etapi naj bi karavana od Modene do Piacenze zavila tudi v Apenine. V četrti etapi naj bi karavana prek Pinerola - prek tega klanca je Fausto Coppi leta 1949 uprizoril enega izmed najznamenitejših pobegov v zgodovini - zapustila Italijo. Kaj pa bi pomenil morebiten zaključek v Nici? Glede na hribovito področje, se prav lahko zgodi, da bo tudi zadnja etapa še kako pomembna in še zdaleč ne bo samo sprinterski spektakel.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ