Nova potrditev za Tour 2024

Nova potrditev za Tour 2024
12.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Traso dirke po Italiji bodo razkrili v petek, traso naslednje dirke po Franciji pa konec meseca. So pa že znane nekatere podrobnosti.

Jasno je že, da se naslednja dirka po Franciji zaradi olimpijskih iger ne bo končala v Parizu, ampak v Nici. Jasno je tudi, da bo tokrat v zadnji etapi vožnja na čas od Monaka do Nice. Znane so tudi podrobnosti predzadnje, 20. etape. Ta se bo začela v Nici, končala pa na vzponu Col de la Couillole. V vsega 133 kilometrov dolgi preizkušnji bodo kolesarji premagali štiri kategorizirane vzpone.

Začelo se bo s Col de Braus. Sledil bo Col du Turini, ki je karavano gostil že leta 2020, a takrat na samem začetku Toura. Potem pa spust in vzpon na Col de La Colmiane. Za konec pa že omenjeni Coouillole. Tu je bil cilj predzadnje etape na letošnji dirki Pariz-Nica. Zmago je slavil Tadej Pogačar. Na prelazu Colmiane se je leta 2021 končala 7. etapa na dirki Pariz-Nica. Zmagal je Primož Roglič. Poznane ceste, torej.

Zdaj pa je župan Nice potrdil, da se kot ciljni vzpon po letu 1993 v traso vrača še vzpon na Isola 2000. Po vsej verjetnosti gre za 19. etapo, kar pomeni, da bosta pred zaključnim kronometrom vsaj dve etapi zapored vsebovali ciljni vzpon. Vzpon leži v takem predelu, da bi lahko kolesarje predtem popeljali tudi na prelaz Bonnette, ki velja za najvišji prelaz v Evropi. Leta 1993 je na vrhu Isole 2000 zmago slavil Tony Rominger, Miguel Indurain pa je potrdil primat.

Kot prelaz so Isolo 2000 izkoristili še na Touru 2008 in na dirki po Italiji leta 2016. Sicer pa je vzpon dolg 16 kilometrov. Povprečni naklon je 6,9-odstoten. Najstrmejši del je v prvem delu klanca. To je torej potrjeno. Kaj pa se še govori? Po nekaterih podatkih naj bi dirka - začela se bo v Italiji - že kmalu po startu za kratek čas zavila v Alpe. Morda bo cilj v dolini Valloire. Govori se tudi o še eni vožnji na čas v Dijonu, pa tudi o etapi s tlakovanimi odseki v bližin Troyesa. V Pirenejih naj bi Tour spet zavil na Pla d’Adet in na Plateau de Beille. Sicer pa bomo več vedeli 25. oktobra. Takrat bo v Parizu uradna predstavitev trase.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ