Nova pravila: UCI omejuje preozka krmila

Nova pravila: UCI omejuje preozka krmila
01.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Z novo sezono se pripravlja nekaj manjših sprememb pravil za cestno kolesarstvo. Med drugim bo Mednarodna kolesarska zveza določila tudi minimalno širino krmila cestnega kolesa.

Ekstremno krmilo Van Schipa (v sredini, v oranžno - črnem dresu).

V zadnjih sezonah se uveljavlja trend vse bolj ozkih krmil, ki naj bi ponujala minimalno aerodinamično prednost. Predvsem pa na kolesih lahko opazimo veliko krmil, ki so na vrhu prestavnih ročic mnogo ožja kot na dnu krivin, torej se od spodaj navzgor krmilo precej oža.

Tega pri Mednarodni zvezi ne bodo omejevali, so pa določili minimalno širino krmila, ki se bo merila od dna krivine do dna krivine. Ta širina je postavljena na 350 milimetrov, širina na vrhu prestavnih ročic pa ni omejena, tako da bomo ozka krmila gledali še naprej. V veljavi pa ostaja tudi največja dovoljena širina krmila, ki je postavljena pri 500 milimetrih.

Nova regulacija sicer ne bo prizadela nikogar v pelotonu, saj tako ozkega krmila na tekmovanjih še nismo videli. Mejnik je leta 2019 postavil Jan Willem Van Schip, njegovo krmilo je na vrhu prestavnih ročic merilo le 32 centimetrov v širino, na »dropih« pa 36 centimetrov, tako da bi prestalo novo regulacijo. Začela bo veljati z začetkom sezone 2023 na cesti. 

Večja razdalja med kolesarjem in spremljevalnim vozilom ob vožnji na čas

Pri UCI-ju so s pravili naslovili tudi polemike pri kronometrih, ki so nastale na letošnjem Tirrenu – Adriaticu. Tam je Filippa Ganno spremljal avtomobil, ki je imel polno streho rezervnih koles, s čimer naj bi zmanjševal zračni upor za Ganno, ki je zato na tistem kronometeru pridobil slabo sekundo prednosti. 

UCI števila koles na strehi ne bo omejeval, so pa minimalno razdaljo avtomobila za kolesarjem z 10 povišali na 15 metrov. Če se bodo športni direktorji tega držali, potem število koles na strehi ne bo igralo vloge, saj bo razdalja prevelika. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ