Nove obtožbe proti Astani: Sodelovali z zloglasnim Ferrarijem?

Nove obtožbe proti Astani: Sodelovali z zloglasnim Ferrarijem?
09.12.2014 AVTOR: D. Z.
Gazzetta dello Sport poroča, da naj bi zloglasni zdravnik Michele Ferrari, ki ne sme sodelovati s športniki, na pripravah na sezono 2014 obiskal kolesarje Astane.

Ferrari je to zanikal, pri Astani pa do zdaj tega še niso komentirali. In kakšne so obtožbe? Gazzetta dello Sport piše, da je Michele Ferrari ekipo obiskal novembra lani, ko so kolesarji bili na pripravah v termah Montecatini v Italiji. To naj bi pisalo v več kot 500 strani dolgem poročilu, ki so ga pripravili preiskovalci in so ga v teh dneh predali Italijanskemu olimpijskemu komiteju, ki bo očitno izrekal kazni tistim športnikom, ki so še sodelovali s Ferrarijem, pa čeprav je zdaj vsem jasno, da z njim ne smejo sodelovati.

Zadnja in očitno najbolj temeljita preiskava proti Ferrariju se je pričela leta 2010. Gazzetta dello Sport zdaj piše, da so preiskovalci neke noči v novembru 2013 uspeli fotografirati, kako sta se pred hotelom sestala Ferrari in neimenovani član Astane. Pri Astani teh obtožb zaenkrat še niso komentirali. Pri Gazzetti so dodali, da med tistimi, ki naj bi s Ferrarijem sodelovali, ni zmagovalca letošnje dirke po Franciji Vincenza Nibalija. Oziroma. Nibalija ni med okrog 90 kolesarji, ki naj bi bili omenjeni v poročilu.

Če se pri Astani na to še niso odzvali, pa se je prek svoje spletne strani 53x12 odzval Ferrari, ki je vse skupaj zanikal. »Na mojo žalost moram spet zanikati zadnje medijsko 'sranje' glede moje navzočnosti na Astaninih pripravah v Montecatiniju. V tem kraju sem bil, če se prav spominjam, samo leta 1994, ko sem okušal znamenite vaflje, « je med drugim zapisal na njegovi spletni strani, na kateri kolesarjem svetuje glede treningov.

»Vse je popolna neresnica in tisti, ki je to pisal, bi moral odgovarjati. Upam, da bodo pri Astani zahtevali primerno plačilo za nastalo škodo. V članku med drugim trdijo, da sem živel tako v Luganu kot v Ferrari. Že 26 let živim v Ferrari. Vedno na istem naslovu, v Luganu pa se še ustavil nikoli nisem. Tam nimam hiše ali drugih svojih prostorov, « je na spletni strani, ki se je zaradi številnih obiskovalcev očitno sesula še zatrdil Ferrari.

Nekatere kolesarje so že kaznovali, ker so se po nasvete zatekli h zloglasnemu zdravniku, pa čeprav naj bi šlo zgolj za svetovanje. Tudi Pozzata, Scarponija in Viscontija. Astana, ki upa, da bo v teh dneh kljub dvema pozitivnima kolesarjema v tej sezoni (brata Valentin in Maksim Iglinski) vendarle dobila World Tour licenco pa je zdaj še pod dodatnim pritiskom. Že dlje časa je namreč jasno, da je tudi glavni menedžer ekipe Aleksander Vinokurov v profesionalni karieri sodeloval s Ferrarijem. Tudi v času, ko je leta 2007 sam padel na dopinški kontroli na dirki po Franciji.

»Do pred nekaj let sem sodeloval z nekaterimi Astaninimi kolesarji, tudi z Vinokurovim. Tega nisem nikoli skrival, « je še pojasnil Ferrari. Sicer pa je glavni mož Ucija Brian Cookson med drugimi tudi Vinokurova pozval naj priča pred posebno komisijo in razkrije, kaj se je dogajalo v »njegovih časih «, a je ta kaj takega že zavrnil. Sicer pa naj bi bila usoda Astane – ali bodo dobili World Tour licenco ali ne – znana do 10. decembra. Torej, najkasneje jutri bo jasno, če bodo Astanini kolesarji že avtomatsko povabljeni na največje dirke. V nasprotnem primeru bo lahko tudi prvi zvezdnik Vincenzo Nibali zapustil ekipo, saj ima veljavno pogodbo samo, če ekipa pridobi World Tour Licenco. Sicer pa je Nibali že dejal, da ekipe ne namerava zapustiti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ