Nove raziskave: Z obritimi nogami ste hitrejši

Nove raziskave: Z obritimi nogami ste hitrejši
15.12.2014 AVTOR: D. Z.
Časopis Globe je objavil zanimiv članek o rezultatih raziskave, ki so jo opravili pri Specializedu.
Raziskavo opravili pri Specializedu
Specialized je nedolgo tega razvil svoj vetrovnik, kjer opravljajo različna testiranja aerodinamike. In v začetku leta naj bi se lotili prav posebnih testiranj. Vprašali so se, ali obrite noge pripomorejo k aerodinamiki ali pa gre zgolj za modno muho?

Triatlonec Jesse Thomas je bil »poskusni zajček «, ki je na koncu priznal: »Šlo je za šalo, saj nihče ni pričakoval, da bo prišlo do take razlike. « V članku še pišejo, da je bila razlika med vožnjo z neobritimi in vožnjo z obritimi nogami tako velika, da so tudi raziskovalci komaj verjeli številkam.

Raziskava leta 1987 pokazala drugačne rezultate
Zakaj si kolesarji brijejo noge? To je vprašanje, na katerega le malokdo pozna jasen odgovor. Zato, da olajša delo maserjem, da se lažje oskrbijo poškodbe, nekateri trdijo, da zaradi hitrosti, pa čeprav so kasneje strokovnjaki trdili, da obrite noge ne prinesejo velike prednosti.

V članku je avtor omenil raziskavo iz leta 1987, ko je strokovnjak Chester Kyle prišel do spoznanja, da obrite noge prinesejo 0,6 % manjši upor. To naj bi pri hitrosti 37 km/h v eni uri vožnje prineslo pet sekund prednosti. Kasneje se je izkazalo, da so takrat uporabljali umetno nogo, tako da rezultati po vsej verjetnosti niso bili realni.

V 40 km do 80 sekund prednosti
Zdaj pa so pri Specializedu opravili novo raziskavo in v Thomasovem primeru ugotovili, da so obrite noge prinesle kar za sedem ostotkov manjši upor. Torej, da je za isto hitrost lahko pedale obračal s 15 vati manj moči. To naj bi pri hitrosti 40 km/h v eni uri vožnje prineslo 79 sekund prednosti.

Thomas je preizkusil še novo čelado, ki mu je prihranila zgolj 2 do 3 vate moči, nov aerodinamičen dres pa mu je prihranil osem vatov moči. Raziskovalca v Specializedovem vetrovniku Mark Cote in Chris Yu sta bila nad rezultati tako presenečena, da sta pred uradno objavo testirala še pet kolesarjev. In rezultati so bili podobni. Pri vožnji 40 km/h so tako v eni uri prihranili nekje med 50 in 82 sekund.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ