Novembra gremo s kolesi v puščavo

Novembra gremo s kolesi v puščavo
04.10.2013 AVTOR: Matej Zalar
Obrobje Sahare je povsem drug svet, ki ga še ne poznamo. Za uredništvo revije Bicikel ga bom s kolesa v drugi polovici novembra spoznal tudi jaz ? lahko pa ga tudi ti. Pred potjo pa je dobro vedeti, kaj nas sploh čaka in kaj moramo imeti s seboj.

Kolesarska avantura v Tunizijo
17.-29. 11. 2013
13 dni, 4 noči v kampu, 2 polpenziona v hotelu 4****, 6 noči v mobilnem kampu Desert Soul v puščavi, prevoz koles v Tunizijo in nazaj, asistenca v puščavi, letalski prevoz Benetke–Tunizija–Benetke, nezgodno zavarovanje. Do 700 km na kolesu po različnih podlagah.
Cena ob 14 prijavljenih potnikih: 930 EUR na osebo + letalski prevoz (predvidoma 360 eur na osebo).
Podrobnosti: www.desertsoul.com.
Informacije: info@desertsoul.com
Prijava: info@abctour.si

 

Žal v Sloveniji doslej ni bilo turističnih agencij, ki bi pripravljale posebne kolesarske aranžmaje v eksotične dežele, zato smo gorski kolesarji pozimi bolj ali manj obsojeni na samostojne akcije – največkrat seveda na Krasu ali v Istri, pogumnejši pa radi odpotujejo na Kanarske in Balearske otoke, ali na jug celinske Španije. Letos pa ekipa Desert Soul z ustanoviteljem in idejnim vodjo Tilnom Gabrovškom prvič organizira kolesarjenje po robu Sahare v Tuniziji.

Z nami bo tudi pralni stroj
V ponedeljkovem prispevku smo se dotaknili posebnosti terena na obrobju puščave, tokrat pa dodajamo nekaj splošnih nasvetov glede opreme. Osnova je seveda gorsko kolo, Tilen priporoča čim širše plašče. Teren ni prezahteven in če se lahko odločate med polno vzmetenim in hardtailom, bi osebno izbral slednjega. S čim večjimi obročniki. Ker bodo kolesa v Tunizijo odpeljali s tovornjakom, se nam ne bo treba ubadati z letalskim prevozom.

Temperature se čez dan novembra dvignejo do največ 30°C. Priporočamo nahrbtnik z vodnim mehom, če ste pristaš minimalizma, pa vsaj dva velika bidona. Kakorkoli, vodo bosta vozili tudi spremljevalni vozili – eno bo pred kolesarji, drugo za nami.

Obvezna je torej poletna kolesarska garderoba, ki ji bomo dodali še kakšno dolgo majico oziroma vetrovko, saj bodo zjutraj ob startu (približno dve uri po sončnem vzhodu) temperature med 16 in 18°C. In, pazi to! Oblačila bomo lahko vsake štiri dni oprali v pralnem stroju, ki ga je Tilen vgradil kar v svoj ekspedicijski tovornjak – avtodom, ki bo eno od treh spremljevalnih vozil.

Noči in jutra pa so novembra na obrobju Sahare precej hladna. Temperature se spustijo na 8 do 10°C, zato so obvezna primerna oblačila in ustrezna spalna vrača. Spali bomo namreč v šotorih, ki pa jih – kot tudi podloge za spanje – priskrbi Desert Soul. Dežne opreme ne potrebujemo. Če bo deževalo, bo to verjetno spektakel.

Mimogrede, vsak udeleženec bo prejel tudi majico!

Zanimiv bo tudi spremljevalni motorni vozni park, prirejen za vožnjo po puščavi, tudi po sipinah, če je treba. Dva tovornjaka Iveco Magirus 110-16 s štirikolesnim pogonom bosta služila za prevoz koles, splošno podporo in transferje med etapami, v oporo pa bo še hitro terensko vozilo Iveco Massif.

Lagano sportski
Vsega skupaj bomo prevozili do največ 700 kilometrov, odvisno od želja in utrujenosti – o razdaljah se bomo odločali vsak večer sproti. Kolesarili naj bi na lagodni intenziteti, tako da bo dovolj časa tudi za kakšen čaj pred beduinskim šotorom ali za sproščen obisk pri Berberih. Tako bomo večji del dneva zapolnili s kolesarjenjem.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ