Novi Cannondale Scalpel-Si, te dni na voljo, da ga preizkusite

Novi Cannondale Scalpel-Si, te dni na voljo, da ga preizkusite
26.05.2016 AVTOR: Urednik Bicikel
Nesporna tehnična zvezda "Garde" je novi Cannondale Scalpel-Si, ki smo ga sicer že prej videli na tekmovanjih, a na sejmu je bilo kolo uradno razkrito, predstavljene pa tudi vse podrobnosti. Cannondale uporablja izraz XXC, mi bomo rekli evolucija in odraz

Scalpel-Si DEMO dnevi v tgovini Funsports, Ljubljana

Vabljeni, da preizkusite nov Cannondale Scalpe-Si

Scalpel-Si DEMO dnevi potekajo od srede 25. maja - sobote 28. maja v trgovini Funsports v Ljubljani 

Za vse ki bi želeli preizkusiti novega Scalpela in ste s primorskega konca, bo organiziran prevoz v Ljubljano v soboto 28. maja ob 9h z zborom pred trgovino Funsports na Pristaniški 14 v Kopru - povratek v Koper predviden okoli 15h.

Leta 2002 predstavljeni Scalpel je imel 63 milimetrov hoda in revolucionarno vzmetenje brez vrtišč na ceveh ob verigi, v marsičem pa je prav to kolo zaslužno za uveljavitev polnega vzmetenja v tekmovalnem krosu. Najnovejša reinkarnacija ostaja zvesta svojim koreninam, še vedno je to dirkalno kolo za krose in maratone, a vendarle odgovarja zahtevam časa. Proge v krosu so postale tehnično brutalne in uporaba potopnih sedežnih opor ni več tabu. Bistvena novost je tako geometrija, za doseganje želenih kotov in mer pa so morali precej napeti možgane.

Tudi Cannondale z naprej usmerjeno geometrijo

Krmilni kot znaša 69,6 stopinje, odmik osi pa 55 milimetrov (50 na 27,5-palčnih modelih; za primerjavo: Trek Top Fuel 70°/51 mm, Specialized Epic S-Works World Cup 70,5 °/46 mm). Za kolo XC agresivna geometrija pomeni boljšo stabilnost in ohranjanje okretnosti, zaradi bolj naprej pomaknjene osi prednjega obročnika pa kolo lažje premaga oviro in kolesar težje pade čez krmilo. Cannondale torej v kros prinaša kar nekaj značilnosti manj dirkaških kategorij.

Seveda je bilo treba posodobiti tudi zadnji del kolesa in zagotoviti najboljši možen oprijem na vzponih ter okretnost. Cevi ob verigi so dolge 435 milimetrov, kar je več kot spodobno za polnovzmeteno 29-palčno kolo s prostorom za plašče širine 2,35 in združljivostjo z gonilkami z dvema prednjima verižnikoma. Kot pri modelu F-Si so uporabili asimetrično obliko zadnje nihajke in celoten prestavni sistem premaknili za 6 milimetrov v desno (več kot Boost), ob tem pa niso povečali Q-faktorja. Dobrodošel stranski učinek takšne konstrukcije je, da so napere na levi in desni strani zadnjega obročnika enako dolge, zato je celoten obročnik močnejši in bolj tog. Pesto širine 142 milimetrov je standardno.

Prvič je Scalpel na voljo tudi v specifičnih ženskih modelih. Ženski modeli in najmanjši »moški « model stojijo na obročnikih premera 27,5 palca, vsi drugi so 29-palčni. Za slednje velja, da je drža na kolesu povsem enaka kot na modelu F-Si, zaradi specifike kolesa so Scalpeli sestavljeni s centimeter krajšo oporo krmila.

Zabavnejši od predhodnika

Kot se spodobi, je kolo združljivo s potopnimi sedežnimi oporami (tudi z modeli z notranjo napeljavo; prostor za baterijo Di2 je v zgornji cevi) in ima prostor za dva bidona (kar ne drži za najmanjše okvirje). Krmilo je široko, kot na trail kolesih. Za lažje vzdrževanje so pripravili še nove modularne vstavke za notranjo napeljavo bovdnov in kablov, ki so združljivi z vsemi mogočimi mehanskimi in elektronskimi sistemi. Vzmetenje je kombinacija vilice Lefty in posebej prirejenega amortizerja RockShox, oboje pa je možno hkrati »zakleniti « z eno ročico na krmilu (izjema je le osnovni model).

Teža okvirja, vključno z amortizerjem RS Monarch, znaša 2.118 gramov, na neodvisnih testih togosti pa Scalpel-Si postavlja nove rekorde in presega svojega predhodnika ter glavne konkurente. A to je le del zgodbe, bistvo se pokaže na terenu, tam pa je novi Scalpel praktično v vseh elementih boljši in predvsem zabavnejši od predhodnika. Kolo se odlično pelje preko tehničnih odsekov, je igrivo in lahkotno, brez težav je lahko tudi hitro v zraku. Enostavno rečeno – omogoča agresivno vožnjo. Hkrati pa se morajo lastniki obstoječega modela zavedati, da imajo že sedaj pod nogami zelo dobro kolo in ne smejo pričakovati tektonskih premikov.

 

Manuel Fumic, Cannondale Factory Racing

O novem Scalpelu: »V primerjavi s prejšnjim modelom je bolj okreten, tako navzdol kot navzgor. Enostavno je bolj igriv. «

O blokadi: »Vzmetenja skoraj nikoli ne blokiram, tudi na dirkah svetovnega pokala ne. Bolj mi je všeč stalen oprijem s podlago, izgube moči v primerjavi s kolesom brez zadnjega vzmetenja skoraj ni. «

O položaju: »Na kolesu sedim povsem enako kot na modelu F-Si, kar je zame zelo pomembno. Ni mi treba razmišljati, enostavno sedem na kolo, ki je boljše za določeno progo ali teren, in že se peljem, kot želim. «

 

Scalpel vsaj delno ohranja značilno vzmetenje Zero-Pivot. Glavno vrtišče je klasično zaradi 100 milimetrov hoda, karbon se upogiba nad zadnjo osjo.

Okvir je karbonski BallisTec Hi-Mod ali samo BallisTec ali aluminijasti SmartWeld. Nihajni vzvod je na vseh modelih karbonski.

Vrtišče Lock 'r je lažje in močnejše kot ECS-TC

Prostor za baterijo Di2

Vilice Lefty na vseh modelih

Nosilec za zavorno čeljust na spodnji cevi

Prostor za dva bidona

Sistem Ai za združljivost pogone 1x ali 2x, široke plašče ter kratke cevi ob verigi

 

Nazoren prikaz, kako je inženirjem uspelo premakniti prestavni sistem v desno za 6 milimetrov in s tem dobiti več prostora za plašč, hkrati pa so uporabili standardno 142-milimetrsko zadnje pesto.

 

Nastavek za namestitev baterije Di2 v zgornjo cev okvirja.

 
Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ