Novi mejniki naslednjega Toura: 40 let pikčaste majice in Elizejskih poljan

Novi mejniki naslednjega Toura: 40 let pikčaste majice in Elizejskih poljan
27.10.2014 AVTOR: D. Z.
Leta 2015 bodo na dirki po Franciji praznovali številne obletnice. Nekaj za sprinterje, nekaj za hribolazce ...
Mejniki1955: uporaba fotofiniša1965: Felice Gimondi dobi dirko po Franciji1975: Tour de France se prvič konča na Elizejskih poljanah1975: Bernard Thevent dobi njegov prvi Tour de France1985: Bernard Hinault dobi peti Tour de France1995: Miguel Indurain dobi peti Tour de France

Pikčasta majica je ena izmed znamenitih majic dirke po Franciji. Bela majica z rdečimi pikami, ki je namenjena najboljšim kolesarjem na gorskih ciljih, je tudi ena izmed bolj zaželenih med kolesarji. Prvič so točke na gorskih ciljih seštevali že daljnega leta 1933. Zmage v tem točkovanju se je takrat veselil Španec Vicente Trueba. A majico za najboljšega so prvič podelili šele leta 1975. Majico je v Pariz kot prvi pripeljala Lucien Van Impe. Na zadnjem Touru je v pikčasti majici blestel Rafal Majka, ki je dobil tudi dve gorski etapi.

Tudi bela majica, ki jo obleče najboljši mladi kolesar, torej tisti, ki je mlajših od 25 leti, bo praznovala lepo obletnico. Prvič so jo podeljevali leta 1968. Takrat jo je oblekel najboljši v kombinaciji. Torej, podobno, kot imajo belo majico še vedno na Vuelti. Najboljši v kombinaciji je bil tisti, ki je zbral najmanj točk v seštevku skupne uvrstitve, uvrstitve po točkah in uvrstitve po točkah na gorskih ciljih. Leta 1975 pa je belo majico oblekel najboljši mlad kolesar. Prvi, ki jo je oblekel je bil Italijan Francesco Moser. Največkrat, kar trikrat, jo je oblekel Jan Ullrich, zadnji, ki jo je nosil, pa je bil Thibaut Pinot, ki je letos zasedel tudi tretje mesto v skupnem seštevku. Torej, letos bodo na Touru praznovali tudi 40 let bele majice za najboljšega mladega kolesarja.

A ne bodo ostali pri tem. Leta 1955, torej pred 60 leti, so prvič uporabili fotofiniš, ki še danes tako uspešno predvsem v sprinterskih etapah odstrani vsak dvom o tem, kdo je dobil etapo, pa naj si bo še tako izenačen sprint. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da sta Bernard Hinault pred 30 leti in Miguel Indurain pred 20 leti dobila peti Tour de France in se tako zapisala med najuspešnejše kolesarje po številu zmag. In za konec še obletnica zdaj morda najbolj znamenitega kraja v kolesarstvu. Leta 1975 so organizatorji dirke po Franciji kolesarje prvič popeljali na Elizejske poljane. Torej tja, kjer se Tour končuje že 40 let.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ