Novi Scott Spark!

Novi Scott Spark!
09.06.2021 AVTOR: Vladimir Dovla, Foto: Scott

Končno, bi lahko dejali! Ne, da je staremu modelu kaj manjkalo – nasprotno, še vedno se pelje vrhunsko, o čemer smo se prepričali tudi sami.

A dejstvo je, da ga pod Ninom Schurterjem gledamo že vse od olimpijskih iger v Riu.

Prav s Schurterjem je Spark postal kolo šampionov in očitno je, da gre za za popolno partijo. Prva generacija Sparka je luč sveta ugledala leta 2008. Od takrat pa je model pobral že nešteto medalj, med njimi tudi najbolj žlahtnih z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev, da zmag v svetovnem pokalu niti ne naštevamo. Največ prav s simpatičnim švicarjem, pa Jenny Rissveds, Kate Courtney, Larsom Forsterjem in ostalimi ikonami svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Na drugi strani seveda ne gre pozabiti, da je linija Sparkov vedno ponujala tudi obilico zabave za nekoliko manj tekmovalno naravnane kolesarje, predvsem z modeli s 120 milimetri hoda, kar se dobro sklada z njihovim sloganom – Fast is fun (hitro je zabavno). A kako so se pri Scottu lotili izboljševanja preverjenega bolida?

Blažilec se umika v notranjost

Najbol očitna sprememba na Sparku je seveda popolna vizualna odsotnost zadnjega blažilca, s čimer kolo dobiva popolnoma izščiščen in še ostrejši videz od predhodnika. Sprememba seveda ni zgolj vizualna. Večji ležaji in ojačano območje okrog vpetja blažilca ustvarjata bolj tog in na lateralne sile neobčutljiv sistem vzmetenja, kar se odraža v bolj direktnem vertikalnem potovanju drsnika v ohišje amortizerja. Na tak način je vzmetenje lepše pobira manjše neravnine, vzvojna togost okvirja pa je višja, kar je lastnost, ki jo bodo seveda cenili predvsem tekmovalci. Prenovljen je tudi sistem vzmetenja – ležaj na obsedežni cevi (seatstayu) po novem nadomešča t.i. flex pivot oz. vrtišče, ki nastaja z rahlim upogibom cevi. Pri Scottu trdijo, da gre za idealno rešitev pri kolesih z manj hoda, kjer je seveda pomembna tudi teža. Z novo postavitvijo blažilca ni izboljšano samo blaženje, temveč tudi vozne lastnosti. Ker je blažilec prestavljen nižje, proti območju gonilnega ležaja, je težišče kolesa pomaknjeno tja kjer najmanj vpliva na dinamiko pri spustih.


Prenovljena geometrija

Scottova kolesa slovijo kot ena najuodobnejših na trgu. Tudi tokrat so bolj kot vse bolj ekstremnim trendom, zaupali znanosti. Pri snovanju novega okvirja in geometrije so se tako tesno povezali s priznano kliniko za biomehaniko, s katero so ob sodelovanju profesionalne ekipe SCOTT-SRAM MTB, razvijali kolo, ki zmore zmagati na dirki svetovnega pokala, hkrati pa ponuditi neomejeno zabavo na enoslednicah. Modela RC in 900 sta tako postavljena na eno platformo, torej okvir, ki omogoča, da ga sestavimo v dirkaški bolid ali zabavno trail kolo.


In kaj ima o novem Sparku povedati Nino Schurter?
»Očitno je, da sem v zadnjih letih na Sparku dosegel ogromno uspehov. Od trenutka, ko sem se usedel na novega Sparka, sem vedel, da mi ponuja vse, da lahko s temi uspehi nadaljujem v prihodnjih letih. Od geometrije do končne izvedbe, SPARK RC ima vse kar sem oboževal na prejšnjem modelu, le v izboljšani izvedbi.«

Novi Scott Spark prihaja v kar 22 tih izvedbah od tega so štirje modeli namenjeni kolesarkam v treh karbonskih in eni alumijasti izvedbi, med 18timi modeli v klasični izvedbi pa so štirje modeli z okvirjem iz aluminija, preostalih 14 pa krasi karbonski okvir.

Širok nabor koles SPARK:

CONTESSA (ženska geometrija)
SPARK RC WORLD CUP, SPARK 910, SPARK 920, SPARK 930 (alu)

SPARK RC SL EVO AXS
SPARK RC WORLD CUP AXS
SPARK RC WORLD CUP EVO AXS
SPARK RC PRO
SPARK RC TEAM ISSUE AXS
SPARK RC TEAM RED, BLACK
SPARK RC COMP BLUE, YELLOW
SPARK 900 ULTIMATE EVO AXS
SPARK 900 TUNED AXS
SPARK 900 AXS
SPARK 910
SPARK 920
SPARK 930 WAKAME GREEN, ORANGE
SPARK 940 (alu)
SPARK 950 (alu)
SPARK 960 RED, BLACK (alu)
SPARK 970 ORANGE, BLUE (alu)


Video predstavitev
Tehnična video predstavitev

Značke: Gorsko
Ključne besede:
scott Proloco Trade
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ