Novi Specialized Turbo Levo

Novi Specialized Turbo Levo
18.09.2018 AVTOR: L.U., Foto: Harookz

Od glave do pete. Drugačen od predhodnika. Lažji, učinkovitejši, predvsem pa z večjim dosegom baterije. Je nakakšen Stumpjumper, le da ima motor in baterijo.

Novi Turbo Levo je prenovljen. V bistvu je nov, saj so ga popolnoma preoblikovali glede na predhodnika. Glavni faktor pri izdelavi novega Leva je bila nižja teža in učinkovitejša vožnja navzgor, predvsem pa so želeli izboljšati karakteristike kolesa pri spuščanju.

150 milimetrov in 29-palčni obročniki

Tri leta razvoja za novega Stumpjumperja je vsekakor pomagalo tudi pri Levu, saj je ravno novi Stumpjumper tisti, ki je bil povod za popolno preobrazbo Specializedovega E-kolesa. Na zadnji nihajki Levo ponuja 150 milimetrov hoda. Glede na predhodnika je zaradi koncepta in tehnologije sposojene pri Stumpyju okvir Leva bolj tog. Nova generacija je opremljena z 29-palčnimi obročniki in pnevmatikami širine 2,6. Kompatibilna pa je tudi s 27,5 plus obročniki in pnevmatikami do širine 2,8, v določenih primerih se da vstaviti tudi pnevmatiko širine 3,0.Okvir

Pri najžlahtejšem modelu S-Works je okvir narejen iz karbonskih vlaken Fact 11, pri modelih Expert in Comp Carbon pa z Fact 9m, zadnja nihajka pa je aluminijasta. Modela Levo Comp in Levo, sta narejena iz M5 premium aluminijastih cevi. Poudariti velja, da je aluminijasti okvir novega Leva lažji kot je bil okvir predhodnika v različici S-Works. V najboljši različici se teža kolesa spusti pod 20 kilogramov.Varčevanje pri teži in optimizacija

Največ poudarka so namenili spodnjem delu ohišja motorja, ki ga pri novem Levu ni več, saj je motor vpet direktno na okvir. S tem so privarčevali 400 gramov. Dodatnih 400 gramov so privarčevali pri motorju, ki je sedaj 15 % manjši in mnogo bolj kompakten.

Motor Brose 2.1 je ne samo kompaktnejši, temveč močnejši, tišji in vzdržljivejši. Ponuja kar 560 w pomoči pri pedaliranju in doseže 90 Nm navora.

Bateriji sta dve - 500 in 700 Wh. Močnejša v funkciji Eco omogoča vožnjo do 100 kilometrov, oziroma se da preplezati preko 2000 višinskih metrov vzponov. Z močnejšo baterijo sta opremljena modela S-Works in Expert, ostali imajo serijsko vgrajeno tisto z manjšo kapaciteto. Moćnejša baterija bo na voljo tudi v poprodaji. Zaradi nove oblike se baterije ne da vstaviti v prejšnji model kolesa.

Sistem BMS (Battery Managment Sysem) spremlja stanje baterije, preprečuje njeno pregrevanje pri polnjenju, predvsem pa samodejno regulira in optimizira čim daljše delovanje.


Več o novem Specialized Turbo Levo na specialized.com“Možgani” novega Turbo Leva

Če je bila pri prejšnjem baterija, je tokrat drugače. Glavna zvezda je sedaj TCU (Turbo Connect Unit), ki je vedno v dosegu oči, vstavili so ga namreč na zgornjo cev okvirja. Sedaj se motro prižge z enim kratkim stiskom, prav tako se na TCU (enota, ki ti pokaže napolnjenost baterije in kjer lahko nastaviš moč delovanja motorja) sedaj enostavneje prestavlja med stopnjami pomoči.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ