Novinec ugnal ubežnike, favoriti tokrat skupaj

Novinec ugnal ubežnike, favoriti tokrat skupaj
24.08.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Španiji. 4. etapa. Calmejane zmagovalec. Atapuma prevzel rdečo majico. Favoriti skupaj.

Znova ciljni vzpon
Tudi četrta etapa na dirki po Španiji se je končala s ciljnim vzponom, ki pa tokrat med najboljšimi ni prinesel toliko sprememb in zaostankov kot vzpon v tretji etapi. Tokrat so morali kolesarji premagati razdaljo med krajema Betanzos in San Andres de Teixido. Ta razdalja je bila dolga 163 kilometrov. Kolesarji so morali prevoziti tudi tri kategorizirane vzpone. Najprej dva tretje kategorije, zaključni pa je bil druge kategorije. Etapa se je končala na šesto metrih nadmorske višine. Od vsega začetka so si sledili številni napadi, a do pravega pobega dolgo ni prišlo. Šele po dveh urah poskusov, torej potem, ko so kolesarji že prevozili prvi kategoriziran vzpon, se je v ospredju vendarle izoblikovala skupinica ubežnikov.

21 ubežnikov
Ob vzpenjanju na naslednji kategoriziran vzpon Alto Monte Caxado so napadli Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Darwin Atapuma (BMC), Andrey Zeits. (Astana), Nikias Arndt (Giant Alpecin), Zdenek Štybar (Etixx-QuickStep), Ben King (Cannondale-Drapac), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Nathan Haas (Dimension Data), Merhawi Kudus (Dimension Data), Larry Warbasse (IAM Cycling), Marcel Wyss (IAM Cycling), Tsgabu Grmay, (Lampre Merida), Stéphane Rossetto. (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora Argon 18), Scott Thwaites (Bora Argon 18), Angel Madrazo (Caja Rural), Jaime Roson (Caja Rural), Lilian Calmejane. (Direct Energie), Chad Haga (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale) in Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo).

30 km pred ciljem ubežniki s petimi minutami prednosti
Kolesarji Movistarja, ki so branili rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku so bili s tem pobegom očitno zadovoljni. 30 km pred ciljem so imeli ubežniki že pet minut naskoka. Potem so se v lov za njimi podali prav člani Movistarja, na pomoč jim je prišel še pomočnik Alberta Contadorja Daniele Bennati. Sledil je zaključni vzpon. Jasno je postalo, da se bodo ubežniki – v skupini jih je bilo kar 21 – lahko borili za etapno zmago pa morda tudi za prevzem vodstva v skupnem seštevku. Darwin Atapuma je za vodilnim Rubnom Fernandezom pred etapo zaostajal za 1:35. Še pred vzponom je napadel Domont, ki je zadnji klanec tudi začel v ospredju, a brez možnosti za uspeh. Devet kilometrov do cilja pa smo videli odločilni napad.

Calmejane do uspeha v prvi profesionalni sezoni
Calmejane je pospešil, sledil pa mu ni nihče. Kasneje so ga poskušali z napadi ujeti Rolland, Atapuma, Zeits, King … Vsi so v zadnjih treh kilometrih poskušali ujeti Francoza, novinca med elito. A 23-letni član Direct Energie je zdržal in se je po dobirh štirih urah dirkanja lahko veselil zaslužene zmage. John Darwin Atapuma je za njim zaostal za 15 sekund, King se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Preostali ubežniki so postopoma kapljali v cilj. Vse do 19. mesta. Začelo se je napeto odštevanje, kdo bo oblekel rdečo majico. Na zadnjem vzponu so ritem v glavnini narekovali člani Movistarja, ki so spet pokazali, kako močni so. Poskrbeli so za hudo selekcijo.

Favoriti skupaj, Atapuma vodi
Popustil pa je tudi nosilec rdeče majice Ruben Fernandez. Napadel je tudi Kannaugh, a ne dovolj prepričljivo. Na koncu je dolg sprint uprizoril Alejandro Valverde, ki pa ni mogel več nadoknaditi zaostanka za Atapumo. Atapuma je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Valverde je dobil boj glavnih favoritov, ki pa so se tokrat držali bolj skupaj. Za zmagovalcem so zaostali za 2:05. V tej skupini so bili tudi Contador, Froome, Chaves, Konig, Sanchez, Meintjes, Talansky … Pred nadaljevanjem ima Atapuma 29 sekund prednosti pred Valverdejem in 33 pred Froomom. Sledijo Chaves, Quintana, Sanchez, Fernandez, Konig, Kennaugh, Brambilla, Calmejane, Moreno in na 13. mestu Contador, ki zaostaja za 1:53.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ