Novo razočaranje za Nizozemke - svetovna prvakinja je Elisa Balsamo

Novo razočaranje za Nizozemke - svetovna prvakinja je Elisa Balsamo
25.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Na svetovnem prvenstvu v Flandriji je bila sobota v znamenju ženskih dirk, blestele so Italijanke, Elisa Balsamo pa je nova svetovna prvakinja. Marianne Vos je še šestič srebrna na SP.

V Flandriji se je že danes ob progi zbralo veliko število gledalcev, ki so spremljali zanimivo dirko žensk. Nizozemke so bile tudi ob bučni podpori navijačev, ki so prišli čez mejo, zelo razpoložene, vseeno pa jim ni uspelo dirke zaključiti z naslovom svetovne prvakinje.

Od aktivne kariere se je poslovila Anna van der Breggen, ki je v zadnjih dveh krogih popustila in se poslovila od navijačev ob progi, v zadnjih kilometrih je predvsem uživala. V ospredju pa je potekal hud boj, Nizozemke so bile odločene, da bodo naredile dirko težko, zato so skakale ena za drugo.

Annemiek van Vleuten je poizkušala večkrat, aktivna je bila tudi Demi Vollering, ki je imela tehnične težave v prvem delu dirke, pa Lucinda Brand in Ellen van Dijk. Skupino jim je uspelo razredčiti, a ne dovolj, da bi se otresle hitrih šprinterk predvsem iz italijanske reprezentance.

Na zadnji »špički« selekcije ni bilo in Italijankam je uspel najboljši vlak za šprint, ogromno dela je opravila izkušena Elisa Longo Borghini, ki je do zadnjih 200 metrov pripeljala mlajšo soimenjakinjo Eliso Balsamo.

Neverjetno šesto srebro za Marianne Vos

Italijanka, ki letos ni imela najboljše sezone, je bila v šprintu izvrstna. Marianne Vos je morala šprint začeti po zunanji strani, prišla je ob bok Italijanki, za zaključni met pa ji je zmanjkalo moči in še šestič v karieri se je morala zadovoljiti s srebrom, Italijanke pa so nadaljevale izjemno športno leto za Italijo. Bron je osvojila Poljakinja Kasia Niewiadoma.

»Neverjetno je, nimam besed, s katerimi bi opisala te občutke. Ekipa je bila enostavno popolna, pripravile so mi vrhunski položaj za šprint in takrat sem le še izključila možgane in šprintala na polno. Po tej dolgi sezoni je ta rezultat sanjski,« je povedala v cilju novopečena svetovna prvakinja.

Špela Kern najboljša Slovenka

Vloga najboljše v slovenskem taboru je po slabšem dnevu Eugenie Bujak pripadla Špeli Kern., ki je končala na 28. mestu. Razgibana belgijska trasa hribolazki ni bila pisana na kožo, a se je z večjimi in močnejšimi tekmicami borila odlično, vse do zadnjega kroga je dirkala v vodilni skupini, na zadnji »špički« na krogu pa so ji pošle moči in žal ni bila del skupine, ki se je borila za mavrično majico. Z manj kot minuto zaostanka je končala na zelo solidnem 28. mestu: »Trasa je bila tipična flandrijska, podobno se je dirkalo kot na klasikah, me je pa presenetilo, da kocke niso odločale, saj smo tam vozile relativno počasi. V moj prid je šlo, da je bila trasa tehnična, saj se dobro znajdem v glavnini, seveda pa pri skokih nimam toliko moči kot najboljše kolesarke. Ob vsakem, bilo jih je ogromno, sem res težko držala priključek in na žalost mi je za zadnji skok zmanjkalo moči. Malo se bom zagotovo grizla, ker nisem uspela iti zraven, a res ne bi mogla narediti nič več, dala sem več kot svoj maksimum.«

Dopoldne so dirkale mladinke, svetovna prvakinja je postala Britanka Zoe Backstead, najboljša Slovenka je bila Pija Galof na 57. mestu.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ