Novomeška situla za najhitrejšega kronometrista

Novomeška situla za najhitrejšega kronometrista
12.06.2018 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Po letu 2012 se bo dirka po Sloveniji spet končala s posamično vožnjo na čas. Najhitrejši v tej preizkušnji pa bo prejel Novomeško situlo.

Peta etapa, peto prizorišče, ki bo gostilo cilj preizkušnje dirke po Sloveniji. Seveda govorimo o Novem mestu. Letos se bo dirka po Sloveniji prvič po letu 2012 spet končala z vožnjo na čas. Trebnje bo gostilo start, cilj pa Novo mesto.

Tokrat se bo dirka končala pred tovarno Adria Mobil, saj je center Novega mesta zaprt. Novomeška situla pa bo pričakala zmagovalca etape. “Okrašene bronaste situle so najpomembnejša prazgodovinska arheološka odkritja, ki so Novo mesto uvrstila na zemljevid pomembnih arheoloških najdišč,” so zapisali na uradni spletni strani dirke po Sloveniji in dodali:

“Situlska umetnost, ki je vzcvetela v 7. st. pr. n. š. na območju severne Italije, v jugovzhodnem alpskem prostoru in v Istri, je trajala vse od keltske zasedbe teh prostorov. Pomembna je zaradi likovnih upodobitev človeških in živalskih likov, ki so bili vtolčeni in vrezani v tanko bronasto pločevino. Vsi ti izdelki sodijo med najpomembnejše in najdragocenejše arheološke spomenike.” V Novem mestu so do zdaj našli 18 bronastih situl.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ