Novost na slovenskem tržišču: Speedplay

Novost na slovenskem tržišču: Speedplay
08.03.2012 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Večina cestnih kolesarjev je do sedaj posegala predvsem po kolesarskih pedalih proizvajalcev Look, Shimano in Time.

Zdaj pa je podjetje Factorystore iz Griž v Slovenijo pripeljalo še izdelke ameriškega Speedplay.
Večina ob izdelkih Speedplay pomisli na majhna okrogla pedala v vseh možnih barvah, dejansko pa gre za vrhunske in premišljene kolesarske komponente. V ponudbi so trije osnovni modeli cestnih pedal – Zero, Light Action ter X Series, pedala za gorske kolesarje Frog ter t.i. »flat« pedala Drillium, po katerih posegajo predvsem kolesarji prostega sloga in tekmovalci v spustu.

Tehnične lastnosti
Ključna prednost je zagotovo zapenjanje z obeh strani, saj gre za simetričen izdelek. Tako je potrebno bistveno manj pozornosti, da se čevelj zaskoči. V prid izdelkom Speedplay govori tudi dejstvo, da so kompatibilni z vsemi čevlji s tremi oziroma štirimi luknjami na podplatu, vse več proizvajalcev čevljev pa ponuja tudi posebne verzije kolesarskih čevljev, pri katerih za pedala Speedplay ni potrebna uporaba posebnih adapterjev in vmesnikov.
Blokeji so na videz nekoliko drugačni od klasičnih konkurenčnih pedal, vendar kljub vsemu omogočajo nastavitev položaja vpetega čevlja v radiju petnajstih stopinj, seveda pa je čevelj lahko popolnoma fiksno vpet v pedala. Velja omeniti še nastavitev blokejev v smeri naprej-nazaj, levo-desno ter tudi njihovo rotacijo. Povrhu vsega pa je čevelj kar najbolj pomaknjen k osi pedala, saj je prenos sile v tem primeru najboljši.

Teža in barve
Pedala so na voljo v v treh – »krom-molibden«, jekleni ali titan različici, od tega pa je odvisna tudi njihova teža. Najlažji komplet sestavljajo pedala X/1 Titanium, ki skupaj z blokeji tehtajo vsega 212 gramov, najbolj razširjen model Zero pa v svoji najlažji različici tehta vsega 22, najlažji komplet Light Action pa vsega 21 gramov več.
In če so pedala Zero na voljo v kar dvaindvajsetih barvnih kombinacijah, je pedala Light Action možno kupiti v štirinajstih barvnih izvedbah, medtem ko sta t.i.serija »X« in gorska pedala Frog na voljo v »le« treh odtenkih.

Več na www.factorystore.si in www.speedplay.com.

 


Speedplay Tech Series: Zero Cleat Installation from Speedplay Pedals on Vimeo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ