Novost s Toura: Italijani navdušeni

Novost s Toura: Italijani navdušeni
21.12.2022 AVTOR: DZ, vir: Tour de France

Če je trasa naslednje dirke po Franciji že znana, pa se zdaj že ukvarjamo z nekaterimi podatki o trasi za leto 2024. Cilja ne bo v Parizu, starta pa ne v Franciji.

Vsekakor bo dirka po Franiciji leta 2024 kar precej drugačna. Organizatorji so že pred časom potrdili, da se Tour takrat ne bo končal v Parizu, saj bo francoska prestolnica takoj po dirki gostila olimpijske igre. Logistični zalogaj pa bi bil v tem primeru prevelik. Zato se bo dirka 2024 končala v Nici. In to s vožnjo na čas od Monaka do Nice. Zdaj pa je tudi jasno, kje se bo čez dobro leto in pol Tour tudi začel. Grand Depart bo gostila Italija.

To se bo zgodilo sploh prvič v zgodovini dirke po Franciji. Seveda je Tour že večkrat obiskal sosednjo državo, ni pa se še nikoli tam začel. "Tour se še nikoli ni začel v Italiji in to je še manjkalo. Potegovali so se že za Grand Depart leta 2014. Potem pa mi je med pandemijo župan Firenc Dario Nardella poslal fotografijo Firenc in zapial, Firence, tako lepe in tako zapuščene. Ko se pandemija konča, se srečamo. Mi še vedno sanjamo o Touru," je dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme:

"V Italiji je doma romantično kolesarstvo s šampioni, kot so Ottavio Bottecchia, ki je leta 1924 kot prvi Italijan dobil Tour. Potem so tu Gino Bartali, Fausto Coppi, Gastone Nencini, Felice Gimondi, Marco Pantani in Vincenzo Nibali. Poseben šampion, ki je dobil vse tri tritedenske dirke." In, kakšne bodo prve etape? Organizatorji so predstavili samo tiste, ki bodo potekale v Italiji. Tri bodo v celoti, v četrti pa bodo kolesarji zapeljali v Francijo. Vse skupaj se bo začelo 29. junija v Firencah.

Najprej etapa do Riminija. Kolesarji bodo v zaključku zavili še v San Marino, ki bo tako že 14. država, ki jo bo Tour v vseh svoji zgodovini obiskal. Druga etapa se bo začela v Cesenaticu in se po dvesto kilometrih končala v Bologni. Dvakrat se bodo kolesarji povzpeli tudi na vzpon San Luca, ki ga poznamo tudi z enodnevne dirke Giro dell’Emilia Romagna.

Dejstvo je, da gre za sicer kratek - na grafih dirke po Franciji 1,9 km dolg - vzpon, ki pa je nadvse strm. V povprečju je več kot 10-odstoten. Tu je že večkrat blestel Primož Roglič, tudi v uvodni vožnji na čas na dirki po Italiji leta 2019. Letos je na vrh zmagal Enric Mas, ki je ugnal Tadeja Pogačarja. Start tretje bo gostila Piacenza, cilj pa Torino. Namenjena bo sprinterjem. V četrti se bodo kolesarji v Francijo podali iz Pinerola.

1. etapa, 29. junija 2024: Firence-Rimini, 205 km

2. etapa, 30. junij 2024: Cesenatico-Bologna, 200 km

3. etapa, 1. julij 2024: Piacenza-Torino, 225 km


Dirka po Franciji je Italijo nazadnje obiskala leta 2011, ko je cilj gostil Pinerolo, zmage pa se je veselil Edvald Boasson Hagen. Iz Pinerola se je naslednji dan Tour tudi nadaljeval vse do prelaza Galibier. Tam je zmagal Andy Schleck. Tu pa so vsi prihodi Toura v Italiji, etape in zmagovalci.

1948: Marseille-San Remo, zmagovalec Gino Sciardis
1948: San Remo-Cannes, zmagovalec Louison Bobet
1949: Briancon-Aosta, zmagovalec Fausto Coppi
1949: Sain Vincent d’Aosta-Lozana, zmagovalec Vincenzo Rosselo
1952: Le Bourg d’Oisans-Sestriere, zmagovalec Fausto Coppi
1952: Sestriere-Monako, zmagovalec Jan Nolten
1956: Gap-Torino, zmagovalec Nino Defilippis
1956: Torino-Grenoble, zmagovalec Charly Gaul
1959: Lautaret-Saint Vincent d’Aosta, zmagovalec Ercole Baldini
1959: Saint Vincent d’Aosta-Annecy, zmagovalec Rolf Graf
1961: Grenoble-Torino, zmagovalec Guy Ignolin
1961: Torino-Atibes Juan les Pins, zmagovalec Guido Carlesi
1966: Briancon-Torino, zmagovalec Franco Bitossi
1966: Ivrea-Chamonix, zmagovalec Eddy Schutz
1992: Saint Gervais-Sestriere, zmagovalec Claudio Chiapucci
1992: Sestriere-L’Alpe d’Huez, zmagovalec Andrew Hampsten
1996: Le Monetier les Bains-Sestriere, zmagovalec Bjarne Riis
1996: Torino-Gap, zmagovalec Erik Zabel
1999: Le Grand Bornand-Sestriere, zmagovalec Lance Armstrong
1999: Sestriere-L’Alpe d’Huez, zmagovalec Giuseppe Guerini
2008: Embrun-Prato Nevoso, zmagovalec Simon Gerrans
2008: Cuneo-Jausiers, zmagovalec Cyrill Dessel
2011: Gap-Pinerolo, zmagovalec Edvald Boasson Hagen
2011: Pinerolo-Col du Galibier, zmagovalec Andy Schleck

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ