Novosti Toura: modri plašči za Jumbo, novi okviri in obroči za Ineos

Novosti Toura: modri plašči za Jumbo, novi okviri in obroči za Ineos
25.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma, Ineos

Na dirki po Franciji proizvajalci vsako leto predstavljajo novosti, tokrat so največ sprememb doživeli pri Ineosu, dobili so povsem nove Dogme F in obroče podjetja Princeton Carbonworks.

Z novosti začnimo pri Jumbo Vismi, njihove so tudi daleč najbolj opazne. Na večih etapah letošnjega Toura jih boste lahko opazili s svetlo modrimi prednjimi plašči, ki bodo izstopali v pelotonu. Plašči so posledica sodelovanja s podjetjem Swapfiets, ki na Nizozemskem ponuja storitve izposoje koles in bike sharinga, nekako podobno kot BicikeLJ v Ljubljani.

Posebnost vseh koles podjetja Swapfiets so značilni modri prednji plašči, zato bodo v znak sodelovanja takšne plašče vozili tudi Primož Roglič in njegovi sotekmovalci. Gre sicer za Vittoriine plašče Corsa Graphene 2.0, ki so posebej za njih izdelani v modri barvi, pri Vittorii pa zagotavljajo, da tudi v voznih lastnostih ne zaostajajo za klasičnimi črnimi plašči.

Novosti so pripravili tudi pri Ineosu, že na Giru se je začelo šušljati, da Pinarello za dirko po Franciji pripravlja nov okvir, govorice so se izkazale za pravilne. Predstavili so Dogmo F, izboljšano različico Dogme F12, ki se od predhodnice razlikuje predvsem v tem, da je okvir kar 265 gramov lažji kot pri Dogmi F12.

Prav nekoliko višja teža okvirjev Dogme F12 naj bi vplivala na to, da Ineos še ne uporablja disk zavor, saj z njimi ne bi uspeli priti do najnižje dovoljene meje 6,8 kilogramov, ki jo predpisuje UCI. Prav zaradi nižje teže okvirja so se pri Ineosu odločili še za eno spremembo, ki je precej bolj radikalna - v nasprotju s sponzorsko pogodbo bodo uporabljali obroče Peak 4550 podjetja Princeton Carbonworks.

Pri Ineosu imajo sicer pogodbo s podjetjem Lightweight za uporabo njihovih obročev Meilenstein Obermayer, z menjavo za dirko po Franciji to pogodbo kršijo, a so to v preteklosti že večkrat storili in očitno imajo pri opremljevalcih dovolj »kredita«, da jim pogledajo skozi prste.

Tudi obroči Peak 4550 nimajo disk zavor, so nekoliko težji od Lightweightovih, a bodo po zaslugi lažjih okvirjev prišli na 6,8 kilograma teže celotnega kolesa. Obroči so posebni predvsem zaradi valujočega profila oboda, ki je po podatkih iz vetrovnikov precej hitrejši na ravnini, takšni obroči so bolj učinkoviti tudi v bočnem vetru.

Tekom Toura bomo zagotovo videli še nekaj tehnoloških novosti, eno je s svojo retro linijo koles, oblačil in opreme že predstavil Peter Sagan

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ